– Vi har veldig mye helsepersonell i karantene, og vi vil få behov for hjelp. Dersom det er noen av innbyggerne som har utdanning innenfor helse så ta kontakt. Det kan være studenter i utdanning, yrkesendring, sier kommuneoverlege Kirsten Toft til iSandnessjøen.

Kommunen utarbeider nå et elektronisk skjema for kontaktopplysninger som vil legges på hjemmesiden til Alstahaug kommune.

– Vi trenger hjelp for å holde hjulene i gang, og ønsker oversikt over hvem som kan være med å bidra. Dette kan være skoleelever, studenter eller annet helsepersonell.

Foreløpig negativt

Alle svar som til nå har kommet på Koronatester har vært negative.

– Det er tester som vi ikke enda har fått svar på. Sykehusene er i beredskap, sier kommuneoverlege Kirsten Toft., sier kommuneoverlege Kirsten Toft.

Helgelandskommunene forsøker å jobbe sammen om et fellesdirektiv på karantene, samt inn- og utreise fra Helgeland.

– Det er en felles enighet om dette. Noen få kommuner har lagt til egne vurderinger gjeldende for sin kommune. Men dette er vi enige om. Hoster du? Har du vondt i halsen? Da holder du deg i hjemme. Alle som kommer til Helgeland etter lørdag må i karantene uansett symptomer eller ei.

Helsepersonell

Er du i karantene skal du holde deg innendørs og ikke treffe folk utenfor husstanden. Medlemmer av husstanden kan fungere som vanlig, med mindre du er helsepersonell.

– Helsepersonell ønsker vi at skal finne alternativ bosted så lenge man indirekte påvirkes av karantenebestemmelsene. Dersom noen som er satt i karantene utvikler symptomer å luftveisinfeksjoner, så skal vedkommende i isolasjon. Isolasjon medfører strengere regime, og hele husstanden skal da i karantene. Er du i tvil om hvordan du skal forholde deg til disse karantenereglene, kontakt koronatelefonen på 909 63 109

Overhold reglene

Oversikten over hvor mange som sitter i karantene har man ikke.

– Det er rett og slett fordi det er mange som sitter i frivillig karantene. De overholder reglene og holder seg inne i 14 dager. Og skulle du snufse eller være litt forkjøla. Ikke ring legekontoret dersom du ikke er så dårlig at du ville gjort det samme før korona kom. Kapasiteten på legekontoret er tilnærmet sprengt, og ting som kan vente, bør vente i disse dager, understreker hun.