– Det har gått litt fram og tilbake i det siste, sier Marek Ratajczak, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Lavtrykksaktivitet fra Atlanterhavet som går gjennom norske havet og fortsetter nordover fører til perioder med mildvær og nedbør.

– Det er ikke uvanlig at man får perioder der det svinger sånn. Når det først setter i gang kan det holde på slik i mange dager, sier Ratajczak.

Både i Vefsn, Hattfjelldal, Leirfjord og Alstahaug er det varslet om betydelig snøskredfare mandag.

– Ganske heldige

Meteorolog Ratajczak informerer at vinden kommer fra sørvest mandag og på kysten kommer den i perioder opp i stiv kuling. For Alstahaug er det blant annet sendt ut gult farevarsel for kuling, som gjelder til og med tirsdag.

– Det skal regne resten av dagen i dag, og det er ganske mildt, med temperaturer opp til seks grader, sier han.

Tirsdag vil været fortsette i samme bane, men vinden vil dreie til en mer vestlig retning før den minker til frisk bris, liten kuling på kysten.

– Dere er nok ganske heldige på Helgeland, og dere er værvinnere i Nord-Norge tirsdag, sier han og utdyper:

– Det er betydelig mer uvær lenger nord i landsdelen. Dere får bare liten kuling og kanskje litt nedbør, uten at det er store mengder.

Onsdag blir det en betydelig vindøkning i havet, men for Helgeland sin del ser det ut til at det ender opp med liten til stiv kuling. Det er dog sent ut gult farevarsel for kraftige vindkast i Alstahaug og Leirfjord.

– Der også slipper dere unna det verste. I nesten hele Nord-Norge vil det bli full storm på onsdag, sier meteorologen.

Nytt væromslag

Torsdag vil det igjen bli et væromslag, med vind fra nordvest med snøbyger og liten til stiv kuling. I indre strøk kan det bli minusgrader, men Ratajczak melder om at det vil holde seg rundt null grader.

– Etter onsdag vil det bli roligere vær, og det ser ut til at dere får et omslag til en mer vinterlig værtype igjen. Det er kanskje et håp om skiforhold mot helga, sier han.

– Hvordan blir forholdene når været svinger slikt?

– Når det først legger seg snø på veien, så regner det og blir til is, så smelter det og så fryser det på igjen. Ja, da blir det veldig glatt og det er viktig å være obs på det.