Gå til sidens hovedinnhold

Ny kunstnergruppe samlet til utstilling på Galleri Ö

Artikkelen er over 2 år gammel

Den nyetablerte kunstnergruppen KNAS (Kunstnere i Alstahaug) viser sin første felles utstilling ved GALLERI Ö på Tjøtta. Utstillingen åpner lørdag 23. november kl. 14.00. Det skriver gruppen i en pressemelding.

Kunstnerne Toril Bonsaksen, Kari Elfstedt, Irena Jovic, Ina Otzko og Elisabeth Petch – alle med tilknytning til Alstahaug – har gått sammen om å etablere en egen kunstnergruppe. Gruppen har de valgt å kalle KNAS – et navn med litt krønsj i, som står for nettopp «Kunstnere i Alstahaug». Med KNAS ønsker de fem kunstnerne å synliggjøre kommunens aktive profesjonelle kunstmiljø, med aktører som gjerne bidrar med sin kunstfaglige kompetanse i utviklingen av Alstahaug kommune som kulturby.

Les også

Alstahaug er Norges 30. beste kulturkommune: – Det er vi usedvanlig stolt av

Kunstnerne bak KNAS

Toril Bonsaksen (f. 1973) har sin bakgrunn fra Kunsthøgskolen i Oslo med Bachelor og Master i skulptur, smykke- og metallkunst (2008). I 2017 fullførte hun også studiet Kuratorarbeid ved Høg- skolen i Sørøst-Norge. Hun bor i Sandnessjøen, men jobber mot hele Norge.

I Torils arbeid står ofte metall i fokus, enten det er i form av -en rusten spiker, store stålkonstruks- joner -bestikkskulpturer, detaljrike galvaniserte organiske elementer eller små smykker. Ved å sette gjenkjennelige gjenstander og materialer i en ny kontekst ønsker hun å lage verk som åpner for refleksjon og undring rundt aktuelle temaer som opptar henne. Flere av hennes verk er innkjøpt av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, offentlige institusjoner og private samlere. Toril har de siste årene jobbet med flere store offentlige utsmykninger og bestillingsverk.

Kari Elfstedt (f. 1948) er billed- og tekstilkunstner og kurator. Hun er utdannet ved Statens Kunst og Håndverksskole og tok i 2004–2006 etterutdanning i Skapende kuratorpraksis, på KHIB i Bergen.

Kari er opptatt av det håndverksmessige parallelt med det konseptuelle. I sine siste arbeider er hun særlig inspirert av en japansk innfargingsteknikk, med utgangspunkt i ull og silke som materialer. Hun har arbeidet med tekstil i mange arenaer i teater og film og i det frie kunstfeltet, og mottok i 1996 Amandaprisen for beste kostyme i filmen «Landstrykere». Kari har samarbeidet lokalt med kostymer for Tjøttaspelet og har hatt flere kostyme- og scenografioppdrag for FYRET. Nå arbeider hun mest i det frie kunstfeltet med egne utstillinger og prosjekter både nasjonalt og internasjonalt, som kunstkonsulent og med utsmykninger i det offentlige rom.

Irena Jovic (f. 1973) har sin kunstutdannelse fra det franske kunstakademi L’Ecole des Beaux-Arts de St. Etienne (1994), og har også vært elev av Odd Nerdrum (1998-2000). I tillegg har hun hoved- fag i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo (2005).

Første gang Irena holdt i en pensel var hun 4 år, og siden har hun utforsket tegningen og maleriets mange muligheter. Hennes produksjon er i hovedsak tematisk tredelt: Nordland, Spitsbergen og menneskeskildringer i naturen. Oppvokst på Nordre-Helgeland tett på Svartisens vakre omgivelser,

lar Irena seg inspirere av Nordlands mange motiver i sine fargestudier gjennom både skisser og malerier.

Ina Otzko (f. 1972) bor og arbeider i Norge og Italia. Hun har sin utdannelse fra Goldsmiths College i London, MA Image and Communication (2004) og MFA Fine Art (2007), samt MA Sound Studies (2012) fra Berlin University of Arts, UdK.

Inas kunstneriske praksis utspiller seg gjennom fotografi, video, lyd, installasjon, performance, tekst og skulptur. Hun beveger seg mellom å bruke analog og digital teknologi – en utveksling som tilbyr alternative måter å reflektere over det filosofiske begrepet tid i sammenheng med menneske- liv og spørsmål om identitet, tilhørighet og eierskap til kroppen og jorden. Ved siden av sin egen kunstneriske praksis arbeider hun som uavhengig kurator og redaktør, kunstrådgiver for privat og offentlig sektor og produserer utstillinger og kunstprosjekter i offentlig rom. I 2018 mottok hun Twendeprisen, en kunstpris for sitt eget kunstneriske arbeid og engasjement for kunsten og kunstnere i Nord-Norge og i utlandet. Ina er aktuell med bokprosjektet 100 norske fotografer utgitt av Hatje Cantz. Boken ble nylig lansert på Fotografie Forum Frankfurt og presentert i den Norske paviljong under årets bokmesse i Frankfurt.

Elisabeth Petch (f. 1986) har sin kunstfaglige bakgrunn fra avdelingen for spesialisert kunst ved Kunsthøgskolen i Bergen, med Bachelor i fagområdet tekstil (2011). Hun har i tillegg en Bachelor of Arts with Honours i Interior Design fra School of Art & Design ved University of Wolverhampton (2008). I 2017 fullførte hun studiet Kuratorarbeid ved Høgskolen i Sørøst-Norge, og etablerte i 2019 det kunstnerdrevne visningsstedet Galleri Ö på Tjøtta.

Elisabeth arbeider både med bildekunst, kunsthåndverk og design. Tekstil er hovedmateriale i hennes kunstneriske praksis, ofte i kombinasjon med silketrykk av fotobaserte motiver og digitale tegninger. Hun henter gjerne sin inspirasjon fra dagliglivet, fra gamle fotografier, fra naturen og dens farger. De siste årene har hun – inspirert av mammatilværelsen – produsert interiørtekstiler for barn, og jobber nå med å utvikle en ny kolleksjon med sengetøy til de minste.

Gruppeutstilling

Utstillingen de nå viser på GALLERI Ö har fått samme knasende navn som kunstnergruppen selv, og blir gruppens første felles prosjekt. KNAS inviterer publikum til å oppleve et bredt spekter av kunstneriske uttrykk i en utstilling som byr på grafikk, metall, tekstil, maleri og foto. Utstillingen står til 15. desember 2019.

Kommentarer til denne saken