Visit Helgeland har trykt opp kart med flere faktafeil og stedsfeil: - Jeg legger meg flat og beklager, men får ikke gjort noe med det

Visit Helgeland sine nye kommunekart har flere feil, men brosjyren skal vare til 2021 likevel.

DEL

(Helgelendingen) Visit Helgeland har trykt opp en ny kart-brosjyre i år som deles ut på butikker, turistinformasjon og andre steder hvor tilreisende og lokale ferdes, og ønsker informasjon om hvordan de kan komme seg rundt på Helgeland. I kartbrosjyren er et stort og detaljert bykart, og et kommunekart for Vefsn. Det er i kommunekartet flere lokalkjente finner feil.

– Jeg ser at det står at det går ferje mellom Husvika og Tjøtta, men det gjør det ikke, det er hurtigbåt. Ferjeruta mellom Sundøya og Kviting er nedlagt, sier Åsmund Aufles, som skal ta ferja fra Mosjøen ferjekai til Sørnes, og er kjent i området.

– De har ikke tatt så mye feil, mange stedsnavn her er riktig, mener han, og uttaler samtidig at han er glad for at ferjekaiet blir lagt til jernbanekaia i framtiden, og ikke Urdsdalen.


Åsmund Aufles

Åsmund Aufles Foto:

Det er flere feil på kartet. Hundåla har blitt merket av omtrent der Vikdalen ferjekai ligger, mens Hundåla i virkeligheten ligger nesten der Sundøya har blitt plassert. Sundøya har for øvrig blitt plassert på feil side av fjorden. En vei er tegnet opp mellom der Hundåla er plassert, og Husvika ligger. I virkeligheten er det en vei mellom disse stedene, men det går altså fra der Hundåla egentlig er. Fra Vikdalen går kun en skogsvei et stykke inn mot fjellet. Siden Husvika-Tjøtta er en hurtigbåtrute, uten mulighet til å ta med bil, er det et av punktene det kan oppstå misforståelser for tilreisende.

– Jeg må bare legge meg flat, det er jeg som har skrevet feil, ikke lest ordentlig korrektur, og latt det gå gjennom. Jeg beklager veldig, sier Gunn Kristin Johansen, regionansvarlig for Vefsn, Grane og Hattfjelldal i Visit Helgeland.

Hun forteller at kommunekartet er basert på et kart Rønnes trykk har hatt i sin tid og gitt ut på nytt i år ved et trykkeri i Bodø. Samtidig tror hun ikke at kommunekartet slik det står nå, har ført til mange misforståelser.

– Vi har ikke fått tilbakemelding på det. Kommunekartet er ikke beregnet for kjøring rundt omkring, det har det mest nødvendige. Vi tror at de som drar på tur for å kjøre eller sykle rundt kjøper seg større og mer detaljerte kart enn dette, sier hun.

På den andre siden er et detaljert bykart med blant annet gatenavn og en del bedrifter i Mosjøen.

– Folk har vært veldig fornøyde med det, og glade for at vi har fått med det nye, som Via ferrata, Bystranda og liknende. Det har vi fått mye skryt for, sier hun.

Kart-brosjyrer som dette trykkes opp i større mengder og er ment for å vare.

– De skal vare i to år. Vi kommer ikke til å gjøre om på den før 2021, så jeg får dessverre ikke gjort noe med feilene før da. Men da skal det rettes opp, lover hun.

Turid Angelica Brocks har prøvd å drive turistnæring i Husvika og Vestvågan. Hun ser flere utfordringer med kart og transportmidler til de stedene og områder rundt.

- Hvis kartene er feil vet jo ikke folk hvor de skal dra engang, sier hun.

Brocks sluttet å drive butikk i fjor, og har også sluttet med Husvika camping. Nå driver hun langtidsleie.

- Det er håpløst å drive med noe som helst her ute når transport ikke fungerer. Ferjer, hurtigbåter og busser blir nedlagt. Det er helt merkelig å få støtte til næring her, så blir grunnlaget for å drive næring tatt vekk, sier hun.

Når hun får høre at kartet sier sier at det går ferje mellom Husvika og Tjøtta, ler hun bare.

- Det virker ikke som politikere og folk i Mosjøen skjønner hvilken fin skjærgård vi har i Vefsn. Vi har prøvd å drive sykkelcamp, men det går ikke når det ikke er tilrettelagt for syklister.

Berit Hundåla som bor i Hundåla, er heller ikke fornøyd med kartet.

- Hva i alle dager? Det blir helt merkelig, sier hun om kartet.

Hundåla savner blant annet merking av gåsti fra Vikdalen mot Øydalen, og Sørnes på kartet.

- Det er veldig synd at veien mellom Hundåla og Husvika står feil også, for den har vært beskrevet i en sykkelguide siden den er så fin for syklister. Vi vil gjerne ha mer folk hit for å gå på tur. Det slår meg at mange i Mosjøen ikke har vært her ute. Jeg synes det er veldig ille med dette kartet, de burde vite hvor ting er, sier hun.

Artikkeltags