Folk fra hele Norden på hundeutstilling i Leirfjord: – Det er god interesse for hundeutstilling og folk stiller opp

Tanja Renate Aakerøy Pedersen fra Sandnessjøen stilte ikke ut sin hund, men hadde likevel tatt turen for å kjøpe kam og hundemat til sin firbeinte.

Tanja Renate Aakerøy Pedersen fra Sandnessjøen stilte ikke ut sin hund, men hadde likevel tatt turen for å kjøpe kam og hundemat til sin firbeinte. Foto:

Det sier Susanne Kjærstad, som er utstillingsansvarlig for Ytre Helgeland Hundeklubb, om arrangementet som i år ble avholdt for åttende året på rad.

DEL

– Hundeutstilling handler om å vise fram hunden din på en best mulig måte, for å vise andre og dommeren hvor fin den er og være en god representant for rasen. Det er egentlig et fesjå (gammelt ord for husdyrutstilling, i første rekke for storfe og småfe) for hunder.

I år var det 257 påmeldte hunder til utstillingen i Leirfjord. iSandnessjøen snakket med utstillere fra Eidsvoll i sør til Narvik i nord i Norge. I tillegg var det tilreisende fra «söta bror», fra Värmland i sør til Luleå i nord.

Stor bildeserie: Firbeint festdag på hundeutstilling i Leirfjord

– Det er god interesse for hundeutstilling og folk stiller opp. Selv om det blir regn. Men vi skulle ønske at enda flere kunne stille. Vi har plassen til det og lysten til det. Så vi håper at det blir enda flere til neste år, sier Kjærstad, som selv har 18 hunder hjemme og som fikk med seg en førstepremie under lørdagens utstilling.

Stina Mikalsen fra Leirfjord forteller at hun bruker nesten hele sommeren på å reise rundt på hundeutstillinger.

– Jeg har vært her hvert år det har blitt arrangert og jeg syns det er kjempefint.

Hundene vurderes av en fagdommer som er ekspert på hver enkelt rase. Eierne følger hunden inn i «sirkelen», et avgrenset område som både hund og eiere skal holde seg innenfor under oppvisningen, før de bedømmes i cirka to minutter. Nytt av året er at deltakerne kan få tilbakemeldingene rett på telefonen ved hjelp av ny teknologi.

– Kritikkene blir skrevet rett inn på iPad. Den går rett inn i systemet. Før måtte kritikkene skrives ut, de måtte sorteres i permer og så sende til alle raseklubbene etterpå. Men nå kommer alt på nett med en gang. Så snart man er ferdig med å stille ut, kan man gå inn på nett og lese kritikken. Det er veldig lettvint, sier hun og legger til:

– Det ble en helt ny hverdag. Av og til er det framskritt, flirer hun.

Hun lot ikke regnet, som meldte seg litt utpå lørdagen, sette en stopper for humøret. Men det var ikke alle hundene som var like begeistret for regnet etter å ha blitt striglet og pyntet til utstillingen.

– Pudler og andre raser der pelsen faller sammen når den blir våt, det er ikke noe særlig.

Artikkeltags