(BladetVesterålen): – Det ideelle hadde vært at vi var åtte personer som deler på vaktordninga, men det skal gå med seks. Men det kan ikke underslås at ordninga fortsatt er i krise, sier veterinær Berit Hansen.
Tidligere i år slo veterinærene alarm, da vaktbelastninga er blitt alt for stor, og det ikke er rom for at noen blir syke uten at ordninga blir skadelidende. I samarbeid med Sortland kommune, som er vertskommune, ble det laget en plan for ei ordning som skal sørge for å holde vaktordninga i gang videre.
Kommunene som deltar i vaktordninga har bevilget et ekstra driftstilskudd, og det er utlyst stillinger for å få inn flere veterinærer.
Likevel, nå som vaktplanen for høsten og vinteren er satt opp, vil det komme tilfeller hvor vaktberedskapen vil være redusert og i noen få tilfeller uten veterinær på vakt.
Rekruttering
– Det jobbes i kommunene med rekrutteringsprosesser og vi håper at situasjonen skal bedres ut over vinteren, skriver Sortland kommune på sine nettsider. På kommunens nettsider finnes ei oversikt over hvilke dager det vil være redusert beredskap, og hvilke dager det ikke vil være veterinær på vakt.
Vesterålen, Norge og ellers hele Europa står nå i en situasjon som preges av akutt veterinærmangel. Dette gjelder både for smådyr og produksjonsdyr, skriver Sortland kommune.
Sortland kommune er vertskommune for en felles veterinærtjeneste sammen med kommunene Bø, Hadsel, Øksnes, Lødingen og deler av Kvæfjord. Kommunene har avtaler med privatpraktiserende veterinærer om deltakelse i veterinærvakten. Kommunene står imidlertid nå i en situasjon der flere veterinærer har sluttet, og det har foreløpig ikke lyktes å rekruttere tilstrekkelig for å klare å dekke opp behovet.
– Vi er svært glade for de veterinærene vi har med i vårt samarbeid om vaktordning på kveldstid. Vi vet at de står på og jobber mye for å få ting til å fungere, og må ha respekt for at de ikke kan løse hele vaktordningen da vaktbelastningen rett og slett blir for stor, skriver Sortland kommune.
To nye veterinærer
I sommer har det vært utlyst stilling på ledig veterinærpraksis i Vesterålen. Veterinær Berit Hansen kan fortelle at det kommer to nye veterinærer til Vesterålen i løpet av høsten.
– Vi har fått inn en nyutdanna veterinær, som skal kjøre halvparten stordyrpraksis, og halvparten på klinikk. Hun skal i tillegg delta i vaktordninga, forteller Hansen.
I tillegg er det en av veterinærene som kjører praksis og deltar i vakta som slutter. Derfor er det ansatt nok en ny veterinær, som starter i desember.
– Dette gjør at vi får én ekstra person inn i vaktordninga, men for å ha et minimum av personer tilgjengelig for å gå i vaktordninga, mangler vi fortsatt to, sier Hansen.
Hun sier at lenge har hun og de andre veterinærene i ordninga praktisert todelt vakt, som betyr at de er på vakt 50 prosent av fritida. Når de to nye veterinærene er på plass, går de opp til tredelt vaktordning.
– Men det er langt fra godt nok. Det står fortsatt for ei stor belastning på oss som deltar i vaktordninga. Veterinærforeninga anbefaler firedelt vakt som et minimum, og aller helst skulle det vært fem- eller seksdelt vakt. Da er det også rom for at folk kan være hjemme med barn, eller bli sjuk. Det er det i praksis ikke nå, sier Hansen.
Hun ønsker seg derfor åtte veterinærer totalt i vaktordninga.
– Klinikkene i regionen søker også etter folk. Det hadde passa perfekt om det kom noen til klinikkene som kunne tenke seg å delta i vaktordninga i tillegg, for vi kan ikke ha åtte personer som kjører stordyrpraksis. Det er det ikke oppdrag nok til, legger hun til.
Første jobben
Kristin Bjørnvold Heggheim (27) starter i ny jobb i Vesterålen 1. oktober. Hun var ferdig på veterinærutdanninga i juni, og ser fram til å starte i jobben.
– Det blir aller første jobben som veterinær. Det er mulig de siste årene på utdanninga å praktisere på midlertidig lisens, men det har ikke jeg gjort.
Heggheim forteller at hun heller brukte tida til å jobbe på laboratoriet.
– Jeg jobbet med en måte å genmodifisere sebrafisk på, for å finne ut om det er mulig å øke sykdomsresistensen, forteller Heggheim.
I Vesterålen skal hun kjøre stordyrpraksis 50 prosent av tida, og resten skal hun jobbe ved LoVe Vet på Stokmarknes. Hun skal også delta i vaktordninga.
– Hovedinteressen må vel være stordyr, men jeg synes også katter er veldig spennende. Men det er de store dyrene, som kyr og geiter jeg virkelig synes er spennende å jobbe med, sier Heggheim.
Hun kommer fra Herøy på Helgeland, rett utenfor Sandnessjøen.
– Jeg er spent. Det er jo vanskelig å forvente så mye når man ikke har noe sammenligningsgrunnlag, men vi får bare se hvordan det går. Jeg har snakka mye om vaktordninga med de andre veterinærene i Vesterålen, og er godt innforstått med hva det innebærer, sier Heggheim.

Startet prosjekt for å håndtere kommende kriser: – Ikke så lett som å bare ansette flere
Til Vesterålen for andre gang
Silje Heggebakken (45) kommer fra Harstad, og starter i jobben som stordyrveterinær i Vesterålen 1. desember. For bønder og kjæledyreiere skulle det være et kjent navn, da Heggebakken hadde et vikariat i et års tid i 2014-2015.
– Jeg er kjent i distriktet, og de dryge avstandene, humrer Heggebakken.For tida bor og jobber hun i Gloppen kommune på Vestlandet.
– Jeg gleder meg til å komme nordover. Faktisk skal jeg aller først til Andøya, for å vikariere mens veterinæren der tar seg litt ferie. Deretter starter jeg nok så smått sammen med Stordyrveterinærene i Vesterålen, sier Heggebakken.
Men hun har fortsatt ikke funnet seg et sted å bo, og håper det lar seg gjøre å finne hus for seg selv, to katter og en hund.
– Et dyrevennlig hus hadde passa perfekt, flirer Heggebakken.
Når hun ikke er på jobb, ser hun fram til å bruke naturen i regionen.
– Fjellet og sjøen ser jeg fram til. Jeg liker å gå i fjellet og i naturen generelt. Toppturer er en favoritt. Jeg hadde også en plan en gang om å ta opp dykking, men så langt har jeg ikke kommet ennå. Men det er jo gode miljøer for alt dette i Vesterålen, så kanskje jeg kan gjøre alvor av det nå, sier Heggebakken.