Da Paul-André Nilsen Grande og Øyvind Ottesen møttes over en kopp kaffe, så fant de raske et prosjekt som begge drømte om, og som kunne tenkes gjennomførbart i Sandnessjøen. Begge har studert musikk, og har en stor forkjærlighet for det klassiske, ikke minst opera.

– Vi snakket løst og fast om hva slags morsomme ting man kunne få til her på Helgeland. Da kom dette med operapub opp, og dette har vi begge erfaring fra. Vi fikk lyst til å gjøre noe med den tanken, og satte i gang. Vi fikk med oss sangere, og opprettet raskt Helgeland Operakompani, forteller Øyvind Ottesen og Paul-André Nilsen Grande.

I oktober arrangerte de Sandnessjøens operapub på Frk. Lovise. Med seg hadde de fått Operakompaniet består av sangerne Marita Johansen, Kjerstin Sørhaug, Henning Roland Spets og pianist Guro Bræck. Nå er også nykommeren Anders Løvdal Carlsen fra Dønna med, samt nytilsatt organist i Herøy og Dønna, Marija Družijanić.

Fulle hus

27. desember arrangeres nok en operapub på Frk. Lovise. Torsdag kveld var det første øving på menighetshuset i Sandnessjøen.

– Det er ikke så mange dager til det braker løs, men vi er klar. Vi er såpass profesjonelle, at vi øver hver for oss. Når vi så kommer til en felles øving, så sitter alt rimelig raskt. I opera er det mye følelser, og den viser hele spekteret fra kjærlighet, til død. Det ønsker vi å vise fram gjennom musikken, sier de.

Erfaringen fra oktober gjorde det ikke vanskelig å lure på om de skulle satse på enda en opptreden.

– Nei, operapuben var en så stor suksess både i Sandnessjøen og på Herøy, og vi fikk så mye positive tilbakemeldinger at nå har vi lyst til å slå på stortromma. Vi ante ingenting om hvor mange som ville komme til den første konserten. Da vi åpnet døra ble det fullt med en gang, og en gledelig overraskelse var en blanding hele menneskespekteret som kom.

Intimt

På Operapub er det musikalske lagt opp slik at det mellom hvert musikalske innslag, er tid til å finnes seg noe å spise og drikke, eller bare snakke med nabobordet. Det finnes heller ingen scene, noe som gir en spesiell kontakt med sangerne og sitt publikum.

-Sangerne går fram og tilbake mellom publikum. Her er det ingen scene. I det ene øyeblikket han du ha en sanger på fanget, eller du blir bedt opp til dans, og det virker som at publikum liker det, og får bedre kontakt med sangerne.

Repertoaret er bredt med sin opera. I tillegg til blant annet klassisk julemusikk.

– Repertoaret består i alt fra musikaler, til Mozart. Og til det beste som opera har å by på både av Mozart og Puccini. Men det blir også annen god musikk, samt julesanger. Vi kan love en helaften av de sjeldne på Frk. Lovise tredje juledag, smiler aktørene i Helgeland Operakompani.