Det er Linda Jakobsen som på vegne av Alstahaug kommune har publisert saken på hjemmesidene.

«Alstahaug kommune ønsker alle våre unge og studenter hjertelig velkommen hjem til årets julehøytideligheter etter et krevende og annerledes studiesemester. Siden mye av undervisning og eksamener nå avholdes elektronisk, forventer kommunen at flere og flere av våre studenter vender hjemover de neste ukene.

Klar oppfordring

Kommunen oppfordrer derfor alle studenter som kommer hjem til jul om å ta en frivillig koronatest raskt etter hjemkomst.»

I tillegg sier kommunen at det er ønskelig at studenter begrenser sosial kontakt så mye som mulig de første ti dagene etter hjemkomst.

«Studenter er ikke i «karantene» i ordinær forstand, men kommunen setter stor pris på at alle utviser forsiktighet slik at vi ikke får en smitteoppblomstring i kommunen i forbindelse med juletiden.»

Vil redusere risikoen

Årsaken er til oppfordringen er at mange studenter som kommer fra områder høyt smittetrykk i Norge, vil være i risikosonen for å ta med smitte hjem til Alstahaug, samt at unge ofte kan gå med smitte uten å ha symptomer.

«Mange unge har lite eller ingen symptomer, og det vil være en reell fare for at studentene har med seg asymptomatisk smitte, og dermed kan smitte videre, uten selv å ane at de er smittet. Ved å ta en test kan denne risikoen reduseres betydelig. Testen er gratis og tar bare få minutter å gjennomføre.»

Ingen studenter som kommer hjem til jul får anledning til å jobbe før de har testet negativt på korona. Testen er gratis, og man henvender seg via skjema på kommunens nettside eller ved å sende en mail til korona@alstahaug.kommune.no.