Gå til sidens hovedinnhold

Oppfordrer til munnbind på hurtigbåt og ferjer: – Vil bidra til å forhindre smittespredning

Oppfordringen om bruk av munnbind kommer på grunn av de store smitteutbruddene i Vesterålen og Harstad.

Statsforvalterne i Nordland og Troms og Finnmark oppfordrer sterkt til bruk av munnbind på hurtigbåter og ferjer når avstandskravet på én meter ikke kan holdes. Samtidig oppfordres rederiene til å ha munnbind tilgjengelig for dem som ikke har det med om bord.

– Statsforvalterne har sett at folk sliter med å holde avstand på hurtigbåter og ferjer. Mange kommuner er sårbare for utbrudd i sommermånedene, statsforvalterne ser at det kan være belastende for kommunene å få utbrudd midt i ferietida, skriver de i ei pressemelding.

Kan hindre spredning

Oppfordringen om bruk av munnbind kommer på grunn av de store smitteutbruddene i Vesterålen og Harstad.

– Det er derfor ekstra grunn til å være årvåkne, og vi oppfordrer til bruk av munnbind i alle situasjoner der avstand ikke kan overholdes. Dette er særlig viktig ved alle typer offentlig kommunikasjon, sier Lars Utne Haukland, fungerende fylkeslege i Nordland.

– Vi tror at økt bruk av munnbind på de mest trafikkerte rutene vil kunne bidra til å forhindre smittespredning i Nord-Norge og oppfordrer passasjerer til å bruke munnbind når de reiser tett i lag med andre, sier Anne Grethe Olsen, fylkeslege i Troms og Finnmark.

Bør ha munnbind tilgjengelig

De påpeker begge at øvrige smittevernregler også må holdes, som å sprite hender og ikke reise hvis man har symptomer.

I dag anbefaler Folkehelseinstituttet munnbind i situasjoner hvor det ikke er mulig å holde minst én meter avstand i kommuner med økt eller høyt smittepress. Statsforvalterne ønsker også at rederiene og de ansvarlige for båttrafikken har munnbind plassert lett tilgjengelig for passasjerer om bord på sine fartøy.

– Båtpassasjerene har ofte ikke munnbind tilgjengelig, eller de glemmer å ta det på, og da vil et tilbud om munnbind ved påstigning sikre at anbefalingen følges om bord, sier Olsen.

Kommentarer til denne saken