Gå til sidens hovedinnhold

Oppgraderer farevarslet - Helgeland får trolig mest nedbør i hele Europa

(Helgelendingen)

(RanaBlad): Fredag er det ventet svært mye nedbør sør på Helgeland og lengst nord i Trøndelag.

Lokalt på Helgeland kan det komme rundt 120 mm nedbør på 24 timer. Mest intens nedbør ventes fram til fredag midt på dagen.

Metorologene har nå oppgradert farevarslet for nedbør fra gult til oransje - svært mye nedbør. Oransje nivå betyr stor fare og er det neste høyeste nivået av varslingsgradene.

NRK Nordland melder at Helgeland fort kan ende opp med å få mest nedbør i Europa på fredag.

Statsmeteorolog Ola Bakke Aashamar uttaler til NRK Nordland at fredagen blir en svært våt affære:

– Vi har denne atmosfæriske elven som treffer inn mot Helgeland, og da er det sendt ut et oransje farevarsel på nedbør der. De neste 24 timene blir det svært mye, uttaler han til NRK.

På Twitter melder Meteorologene følgende:

«Dette fenomenet kaller vi en "atmosfærisk elv". Det er den som kommer til å gi kraftig regn i Trøndelag og Helgeland i morgen (i dag, red. anm.). Den er flere hundre kilometer lang og når den treffer Midt-Norge blir vanndampen omgjort til kraftig regn»

NVE har også ute et flomvarsel på gult nivå for Helgeland, men statsmeteorologene uttaler overfor NRK Nordland at han ikke tror det blir like ille som i september.

I tillegg er det også fare for jordskred - her er farevarslet gult.

Dette skriver meteorologene om det oransje farevarslet:

Gjelder for Nord-Trøndelag og Helgeland

Fredag er det ventet svært mye nedbør sør på Helgeland og lengst nord i Trøndelag, lokalt 80 - 100 mm på 24 timer. Lokalt på Helgeland kan det komme rundt 120 mm på 24 timer. Mest intens nedbør ventes fram til fredag midt på dagen.

Anbefaling

Vurder behov for forebyggende tiltak. Følg lokale myndigheters instruksjoner, og råd fra beredskapsmyndigheter. Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører. Sjekk veimeldinger (175.no). Tilpass farten og kjør etter forholdene.

Konsekvenser

Fare for overvann i tettbygde områder. Se www.varsom.no for mer informasjon. Fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp. Vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.


Les også

Du håpet kanskje på fred og ro etter drittværet torsdag?: – Dette nærmer seg ekstremt mye

Kommentarer til denne saken