Gå til sidens hovedinnhold

PARKINSONUKA 8.-11.april: - Vi antar at det fortsatt er mange som har diagnosen, men ikke er medlemmer

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Helgelendingen)

Parkinsondagen markeres over hele verden, og i år står Norges Parkinsonforbund bak digitale møter hver dag i tiden 8. til 11.april. Parkinsondagen har dermed blitt til en Parkinsonuke. De var den engelske legen James Parkinson som i 1817 dokumenterte og definerte sykdommen som har fått hans navn. Du kjenner sikkert noen som har møtt Parkinson, og du kan hjelpe oss ved å ta deg tid til å lese dette og dermed bidra til at flere vet mere om denne sykdommen.

I skrivende stund er det i Norge vel 8000 med denne diagnosen, og sykdommen kan arte seg veldig ulikt hos de som blir rammet. Sterkt redusert produksjon av dopamin gir symptomer som skjelving, stivhet, reduserte og langsommere bevegelser. Redusert stemmevolum, redusert ansiktsmimikk og endret gangmønster med små skritt og «frysproblematikk» hører også med.

Denne hjernesykdommen behandles i hovedsak med medisiner som skal fremme produksjon av eller erstatte dopamin. I tillegg brukes medisin som sannsynligvis bremser utviklingen av sykdommen. I et av nettmøtene denne uka ser man på bruk av cannabis i behandlingen. Videre behandlingsformer er «Deep Brain Stimulation» (DBS) og stamcellebehandling. Den medisinelle behandlingen kan dessverre medføre sterke bivirkninger hos noen pasienter, og kan gi seg utslag i f.eks. redusert impulskontroll. Det forskes på Parkinson over hele verden, og mest kjent er sikkert «The Michael J. Fox’s Foundation for Parkinson Research». Norge ligger langt framme i denne forskningen, og Norges Parkinson-forbund samler årlig inn store summer som går til forskning, og vi som er rammet håper på at man finner ut årsaken til sykdommen, og selvfølgelig en kur.

Helgeland Parkinsonforening har ca 80 medlemmer og dekker kommunene sør for Korgfjellet. Rana Parkinsonforening har vel 70 medlemmer. Vi antar at det fortsatt er mange som har diagnosen, men ikke er medlemmer. Vi oppfordrer til å ta kontakt og delta i fellesskap med mange hyggelige folk, både pasienter og pårørende. Det siste året har vært uten medlemsmøter, men vi satser nå på å avholde årsmøte i mai, og en faglig/sosial medlemstur til Brønnøy i slutten av august.

Styret i Helgeland Parkinsonforening er nå: Anne-Grethe Seljevoll (Brønnøy), Olaug Hegnes (Vefsn), Tone Anita Lund (Dønna), Knut Drevland (Vefsn) med varamedlemmene Thorild Sørensen (Alstahaug) og Arne Otting (Vefsn). Ta kontakt!

Følg Parkinsonuka på nett: (Parkinson.no og på Facebook)

Torsdag 8.4. Direktesending om parkinson og cannabis

Bli med og dele ut forskningsmidler

Fredag 9.4. Direktesending: Komplisert sykdom - krever avansert behandling

Lørdag 10.4. Nydiagnostiserte: Møt "De gode hjelperne" - seminar med en rekke fagpersoner

Søndag 11.4. Den internasjonale parkinsondagen

Kommentarer til denne saken