– Vi sendte inn en forsmak på halvannet minutt, men da Norge Rundt-redaksjonen så innslaget fikk vi kontrabeskjed om at de ville ha dobbelt så mye. Så det er satt av vel tre og et halvt minutt på sendingen som varer i 25, sier OIe Dalen i NRK Nordland.

Han forteller at reportasjene fra Helgeland har forbløffet når det kommer til seertall. Hør bare på dette:

Direktesendingen fra verdens lengste grøtbord i Mosjøen er den nest mest sette direktesendingen hos NRK Nordland gjennom tidene - kun slått av direktesendingen fra Kvasstinden på toppen av De syv søstre i sommer, som er sett av flere.

Dalen sier at grøtfesten i Mosjøen hadde vært klassisk Norge Rundt-stoff, men at prioriterte å sende direkte i én time fremfor å lage en reportasje på et par minutter.

– Veldig artig

Bjørn Tore Solli og kompisen Tore Feldt klekket ut ideen om å bygge De syv søstre av pepperkaker, etter at begge deltok på direktesendingen fra fjellkjeden i sommer.

– Det er Tore som har vært pådriveren her. Men vi gjorde det for å få litt blest rundt Sandnessjøen og De syv søstre. Det kommer ikke så godt frem i innslaget, men grunnen til at vi både gikk på fjellet i sommer og baket pepperkakefjell nå i desember er fordi vi er glad i plassen vår.

Han syns det er veldig artig at Norge Rundt nå skal vise reportasjen fra pepperkakefjellet

– Det var ikke noe vi hadde forventet i det hele tatt, men artig når det først ble sånn.

Måtte ringe taktekker

Men da fjellet var ferdig formet oppdaget de et problem de ikke hadde tenkt på: Fjellet var altfor stort til å gå inn i en stekeovn. Men da visste Feldt råd.

– Vi måtte ringe en taktekker som kom med to store gassbrennere som vi brukte. Vi sto minst en halvtime og stekte, men det ble ikke helt gjennomstekt. Men uten gassbrennerne hadde ikke fjellkjeden stått den dag i dag, sier Solli.

Bildeserie

Samlet seg i storstua. Kjenner du noen som var der?