Gå til sidens hovedinnhold

Perry i ny bok: – Jeg skal sparke deg ned, trampe på deg og pisse på ruinene

Per Joar Hansen (56) har en lang fotballhistorie. Nå forteller han ærlig og humørfylt om oppvekst og fotball på Trofors og om hele sin karriere på 40 år.

(Helgelendingen)

Tirsdag ble boka «Folk og fotball» - 40 år med humor og alvor sluppet på en pressekonferanse i Trondheim. Det er forlaget Bok i Nord som gir ut boka, og han har med seg forlagssjef Ronny Trælvik som medforfatter. Det er også et kapittel der Lars Lagerbäck skriver om landslagstida sammen med Per Joar.

Selvsagt tok alle nasjonale medier tak i dette kapittelet, og det blir nok mange runder framover om konflikten med Alexander Sørloth dagen etter et tap for Serbia. Mange mener denne kampen var en av årsakene til at han og Perry fikk sparken som landslagstrenere 3. desember 2020. Da hadde de hatt landslaget siden februar 2017.

På pressekonferansen ble det også mange spørsmål om Per Joars forhold til Rosenborg, og ledelsen i klubben. Han har vært spiller i klubben og trener i to perioder. Første periode var som assistent for Ola By Rise i 2004 og hovedtrener i 2005. Ander periode var fra desember 2012 til han fikk sparken i juli 2014.

En million dollar-mannen

Per Joar startet sin fotballkarriere på Trofors, og han forteller i boka om foreldrene Karl og Aase og om fotballen i Grane IL.

I 1977 skjedde det noe som forandret hans innstilling til fotballen.

– På småguttelaget hørte vi rykter om at vi skulle få ny trener. En kar fra Bodø kom flyttende og han skulle jobbe i Grane kommune. Bjørn Eiring var navnet, og han hadde spilt kamper for selveste Bodø/Glimt. Og han kom på første trening iført en strøken Glimt-treningsdress. Han så ut som en million dollar, forteller Per Joar i boka.

– Det var krav, tempo, humør og gjennomføringskraft. Alt sammen på et høyt nivå. I sesongen vant vi mange kamper, og det var et lag i total forvandling. Husker jeg ikke feil ble vi nummer tre på tabellen, og det var en prestasjon for den lille bygdeklubben Grane IL, skriver han og legger til at slike trenere er bra for barnefotballen.

– Bjørn var hard, men rettferdig. Jeg er helt sikker på at det at et barn blir sett, stilt krav til og anerkjent uansett hvor god han eller hun er, er den viktigste egenskapen for en barne- og ungdomstrener.

Debuten i Mosjøen IL

I 1981 flyttet Per Joar til Mosjøen og begynte på gymnaset. Han hadde en ambisjon om å spille seg inn på juniorlaget, men allerede året etter debuterte han på A-laget i 3. divisjon avdeling F (Nord-Norge- avdelingen). Lag som Tromsø, Harstad, Lyngen, Sandnessjøen, Kautokeino og Stålkameratene var i samme avdeling.

16 år gamle Per Joar var driblekonge, og fikk tillit fra start i sesongen 1982. Det var mange juniorer på laget, og han forteller en historie fra en av kampene.

– En midtstopper jeg møtte sa dette til meg under kampen; I neste situasjon skal jeg sparke deg ned, trampe på hodet ditt, for deretter å å pisse på ruinene. Det var en melding som ikke kunne misforstås, skriver han og forteller også om sin første tur med A-laget.

– Vi reiste med Twin Otter til Alta og kom oss så vidt ned. Kampen endte med 0-2 tap, og på turen tilbake ble jeg beordret til å sitte lengst framme sammen med en av de rutinerte spillerne. Hansen, du setter deg her!

Per Joar forteller at den rutinerte spilleren bød på noe sterkt fra en lommelerke , og han knapt husker at flyet landet på Røssvoll.

– Lagånden var god, det skal sies, og mine lagkamerater fikk meg trygt tilbake på hybelen min, skriver han.

En musikalsk fotballnote

Boka har undertittelen 40 år med humor og alvor, og det finnes også en musikalsk fotballnote.

– Laget var mangfoldig, og vi hadde en keeper som i tillegg til å være dyktig målmann og var musiker som etter hvert ble populær i hele Norge. Foran en kamp mot Karnes var han ikke å se i garderoben, og juniorkeeperen måtte stå. Etter matchen mistenkte jeg hvor han var, og oppsøkte leiligheten. Og ganske riktig, her var det full fest, skriver han.

Svaret han fikk da han spurte hva som hadde skjedd var dette;

– Du skjønner det, Hansen, at vi var på plateinnspilling i Trondheim. Da jeg og bandet skulle hjem havnet vi på et karneval - og det er ennå ingen som har klart å avslutte festen etter at vi kom hjem.

En fotballbok

Årsaken til at Per Joar har skrevet bok er ifølge han selv at han var arbeidsledig etter landslagsexiten, og at han begynte å leke seg på pcen med sin egen historie.

– Det var lite å finne på, og etter 40 år med fotballen hadde jeg behov for å tømme hodet litt. Det ballet på seg og jeg fikk et ønske om å lage en fotballbok for vanlig interesserte og for fagfolk. Jeg har tatt opp barne-og ungdomsfotball, fotballedelse, hvordan bygge et trenerteam, norsk spillerutvikling, trender i internasjonal fotball og et kapittel om landslaget sammen med Lars, sier han.

– Etter at jeg hadde skrevet ferdig har Ronny strukturert stoffet, og vi har jobbet hele sommeren med boka. Nå har det blitt en tidsreise fra jeg entret banen på seniornivå, og gjennom min historie som spiller og trener har jeg mange erfaringer som jeg vil dele med alle, sier Per Joar som nå har tatt på seg å redde Østersund fra nedrykk i Allsvenskan.

– Vi har vunnet en og spilt en uavgjort på våre fem kamper, og det er ikke godt å si om Østersund berger plassen. Jeg har aldri tatt over en klubb som har ligget på bunnen av tabellen midt i en sesong, så dette er en interessant og helt ny erfaring, sier Per Joar som bor på Stjørdal og pendler over grensa til Østersund.

Kommentarer til denne saken