Gå til sidens hovedinnhold

«Petter på skjæret» fikk 2,3 millioner fra fylket

Fylkesrådet i Nordland setter av 2,35 millioner kroner til et nytt Petter Dass-monument på Helgelandskysten, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

– Petter på skjæret, med Syv Søstre plassert som bakgrunn, vil gjøre det 10 meter høye, og opplyste bronsemonumentet, til en attraksjon på Helgelandskysten. Men ikke minst gir det en honnør til vår anerkjente forfatter og dikter, Petter Dass, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i en pressemelding.

Prosjektet er et samarbeid med Bodø2024. Totalkostnad er på 8,7 millioner kroner. Monumentet er planlagt avduket i 2024.

Ordfører i Herøy, Elbjørg Larsen (Ap) gleder seg stort over at monumentet endelig vil bli realisert.

– Jeg har tro på at en ide som har modnet i 100 år skal slå godt an. Jeg gleder meg til å få se et slikt kunstverk som for framtiden vil prege kystlandskapet i Herøy, sier ordfører Larsen i pressemeldingen.

Les også

Alf jobber på med planene om Dass i skjærgården: – Det kan være noe kronglete

Monument

Det er Herøy kommune som står bak prosjektet, etter initiativ fra Alf Knutsen, som også skal lede prosjektet.

Som skulptør av monumentet har man valgt Frode Mikal Lillesund. Lillesund er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og har vunnet flere priser for sine kunstverk.

Ordfører Larsen har stor tro på at monumentet vil sette Helgeland og Herøy på kartet.

– Som kunstner har han valgt å bruke visjonen til Aikio som hovedkilde for sitt arbeid, og plasseringen vil som prosjektnavnet sier, bli på et skjær – midt i seilingsleden. Jeg er stolt av at Herøy kommune står i bresjen for et så spektakulært prosjekt, avslutter ordfører Larsen.

Ble vedtatt

Saken ble behandlet på fylkestinget denne uka, og der fikk Petter på Skjæret enstemmig støtte fra Nordland fylkesting,

– Det er gledelig at vi nå med sikkerhet kan si at pengene kommer fra fylkeskommunen, det sier en svært fornøyd gruppeleder og Stortingskandidat for Arbeiderpartiet Mona Nilsen i e pressemelding.

Nilsen fortsetter med å gi ros til ordfører Elbjørg Larsen.

– Eldbjørg har virkelig stått på for dette monumentet. Uten hennes innsats og en framoverlent Tomas Norvoll ville ikke dette vært mulig, sier Nilsen.

«Petter på skjæret vil bli en reiselivsattraksjon langs Nordlandskysten når den avdukes i 2024. Når vi nå får disse pengene fra fylkeskommunen setter vi i gang byggingen det sier en veldig fornøyd Elbjørg Larsen.

Les også

Planlegger gigantisk Petter Dass-monument til 6,4 millioner

Kommentarer til denne saken