4.-7. klasse ved Tverlandet skole har i år jobbet med et prosjekt om tranene i Leirfjord. Nå er det klart at de er et av to prosjekter i Nordland som har kommet til finalen i Nysgjerrigper- konkurransen.

I prosjektet sitt har elevene undersøkt hvorfor tranene er i Leirfjord, hvor lenge de har vært der med mer. Her kan du lese mer om prosjektet elevene har.

- For å sjekke klimahypotesen skrev elevene til Meteorologisk institutt. Slik fikk de informasjon om temperaturen i Leirfjord fra 1995 til 2019. Elevene leste også faktabøker om fugler, så dokumentarfilmer på YouTube og fant informasjon på andre nettsider, skrives det blant annet om hvordan elevene har jobbet.

Elevene på Tverlandet forsker på traner: - Jeg var ikke klar over at det er så mange tranepar som hekker i Leirfjord

25 forskningsprosjekter er videre i Nysgjerrigper-konkurransen 2020 på nasjonalt nivå, og trane-prosjektet i Leirfjord er altså et av dem. Til tross for at skolene stengte rett før fristen, ble over 100 prosjekter levert inn til årets konkurranse, skriver forskningsrådet i en pressemelding. Finalistene som nå er plukket ut, kjemper nå om tittelen "Årets nysgjerrigper 2020". Det er en nasjonal jury ledet av forsker Bjørn Hallvard Samset som har jobben med å kåre den endelig vinneren. Nysgjerrigper er et prosjekt for skoler og lærere, i regi av Forskningsrådet.

Vinneren kunngjøres den 5. mai kl. 10. Da blir vinnerne annonsert og hedret i en nettsending på YouTube og Facebook.