(Rana Blad)

– Det går bedre og bedre, sier Ragnhild Storvoll og legger til med et skjevt smil:

– Denne helga har jeg faktisk ikke grått.

Men tårene er ikke langt unna. Ikke smilet heller. Det er takket være en god porsjon galgenhumor og at Ragnhild ikke er typen som gir seg så lett.

Tre uker har gått siden 76-åringen ble kreftoperert ved Nordlandssykehuset Bodø, og sju uker siden hun ble hasteinnlagt og operert på Helgelandssykehuset Mo i Rana. Røntgen avslørte da at de sterke magesmertene skyldes tarmslyng. Men på bildene dukket det også opp en svulst.

– Legen ved sykehuset i Rana mente det var denne som forårsaket tarmslyngen. Da han åpnet magen, vurderte han at svulsten var ondartet. Men han hadde ikke lov til å gjøre noe med den, forteller Ragnhild Storvoll.

– Det handler om oss pasienter

Hun er ei sprek og livsglad dame, som nå høster gevinst av at hun i alle år har vært fysisk aktiv, og holdt seg i form. Hun stiller seg imidlertid uforstående til at kirurgen som opererte henne for tarmslyng og som har kompetanse til å fjerne kreftsvulster, måtte forholde seg til andre vedtak enn – i alle fall slik Ragnhild Storvoll ser det – pasientens beste.

– Det er grunnen til at jeg etter nøye overveielse og i samråd med mannen min, har bestemt meg for å fortelle om min opplevelse. Saken knyttet til tarmkreftkirurgi i Helgelandssykehuset og som har pågått i halvannet år, handler om oss pasienter. Administrerende direktør i Helse Nord, Cecilie Daae, har uttalt at alle, også vi på Helgeland, skal få god helsehjelp, sier Ragnhild Storvoll tydelig når hun fortsetter:

– Behandlinga og oppfølginga jeg fikk både på Helgelandssykehuset Mo i Rana og Nordlandssykehuset er jeg svært fornøyd med. Men at det skulle være nødvendig for en relativt nyoperert å reise med tog til Bodø, bo på hotell og opereres en gang til, for noe som kunne vært utført første gang magen ble åpnet, synes jeg ikke er «god nok helsehjelp».

(Saken fortsetter under bildet)

Ragnhild Storvoll hadde ikke grunn til å tro at hun var alvorlig syk, men den siste uka i juni hadde hun det ikke særlig bra.

– Jeg kjente meg uggen i magen, og hadde verken lyst på vått eller tørt. Ikke en gang kaffe om morgenen fristet. Det kjentes ikke greit, forteller Ragnhild.

Som fikk time hos fastlegen sin, men så lenge kunne Ragnhild plutselig ikke vente. Smertene ble så sterke at 15. juli måtte legevakta bli redninga, og deretter innleggelse på sykehuset. Røntgen avslørte både tarmslyng og kreftsvulst.

– Hull i hodet

Etter operasjon der 76 år gamle Ragnhild Storvoll får midlertidig stomi, blir hun sendt hjem med diagnosen tarmkreft.

– Jeg spurte hvor lang tid det ville ta før jeg kunne få svulsten bort, og fikk til svar 14 til 30 dager, sier Ragnhild og legger til:

– Det var litt stusselig å bli sendt hjem fra sykehuset med kreft i magen, uten en gang å vite når svulsten kunne fjernes.

– Hva tenker du om det du opplevde?

– Jeg mener det er hull i hodet at kirurger ved sykehuset i Rana, som kan vise til god kompetanse og gode resultater, ikke får operere tarmkreftpasienter, heller ikke når det er akutt og vi allerede ligger på operasjonsbordet, sier Ragnhild Storvoll og fortsetter etter en liten pause:

– Jeg blir så eitrende forbanna når folk som sitter i styre og stell gjør vedtak uten å se på konsekvensene det de bestemmer får for folk, i denne sammenhengen pasienter. Som at tidligere fagsjef i Helgelandssykehuset Ida Bukholm følte hun måtte si opp jobben sin og forlate Helgeland, for eksempel. Vi har jo bruk for henne og kunnskapen hun besitter.

(Saken fortsetter under bildet)

Tre uker etter andre operasjon, ser Ragnhild Storvoll mest framover, svært takknemlig overfor kirurgen ved Helgelandssykehuset Mo i Rana som tok direkte kontakt med sykehuset i Bodø slik at hun slapp vente lenger enn nødvendig på å bli kvitt kreftsvulsten.

– Kirurgen ved Nordlandssykehuset Bodø hadde mye ros å gi til kirurgene og teamet i Helgelandssykehuset, kommenterer Ragnhild Storvoll.

Nå avventer 76-åringen tilbakemelding om eventuell spredning, og hvordan lymfeknutene har tålt inngrepet.

– Jeg mener tarmkreftkirurgien må tilbake til Helgelandssykehuset Mo i Rana. Alvorlig syke pasienter skal ikke måtte vente lenger enn nødvendig på behandling, sier hun.

– Trenger mer tid

Medisinsk direktør i Helgelandssykehuset, Fred A. Mürer opplyser til Rana Blad at helseforetaket trenger noe mer tid til å innhente informasjon og gjøre en vurdering på om de kan kommentere saken.

Fakta

  • Helse Nord vedtok 15. oktober 2020 å flytte tarmkreftkirurgien i Helgelandssykehuset midlertidig ut av Helglelandssykehuset.
  • Det skjedde etter at Helgelandssykehusets administrerende direktør først flyttet all tarmkreftkirurgi fra sykehuset i Sandnessjøen, til Mo i Rana, også det midlertidig.
  • I vår kom det fram at Nordlandssykehuset ikke hadde operasjonskapasitet nok til å ta unna alle tarmkreftpasienter fra Helgeland etter tidsfristene som pakkeforløp setter.
  • Bakgrunnen var bekymringsfulle krefttall fra 2016 til 2019 ved sykehuset i Sandnessjøen, kyttet til overlevelse 100 dager etter operasjon.
  • Første gang tarmkreftkirurgien ble midlertidig stanset ved sykehuset i Sandnessjøen, var 10. januar 2020, for å bli gjenåpnet i rekordfart 17. januar etter at ei faggruppe nedsatt av Helse Nord hadde gjort en gjennomgang.
  • Senere har ekstern fagekspertise konkludert med at det var grunn til å ta den høye dødeligheten etter tarmkreftkirurgi i Sandnessjøen på alvor.
  • Helsetilsynet har vært på stedlig tilsyn, og konkludert i sin foreløpige rapport 8. juni 2021, at det var riktig å stanse tarmkreftkirurgien 10. januar 2020, for å undersøke årsaken til høyere dødelighet i Sandnessjøen enn landet for øvrig.
  • Helgelandssykehuset har etter Helsetilsynets foreløpige vurdering, brutt virksomhetens plikt til å arbeide systematisk med kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet i henhold til spesialisthelsetjenesteloven paragraf 3-4a, jf. paragraf 2–2.