(Helgelendingen)

Avisa Nordland: SV krever at regjeringen stanser de foreslåtte nedleggelsene av studiesteder i Nord universitet. Det skriver partiet i en pressemelding, i etterkant av en uttalelse fra partiets landsstyre 26. mai.

Tidligere denne måneden har det stormet rundt Nord universitet. Rektor har blant annet lagt fram et forslag som innebærer nedleggelse av studiestedene i Nesna og Sandnessjøen, samt kraftig nedtrapping i Namsos, Mo, Steinkjer og Stokmarknes. Dette for å satse mer på campusene i Bodø og Levanger.

Landsstyrevedtak

Flere har reagert kraftig på at universitetet nå trapper ned studiestedene i de mindre byene. SV er et av de partiene som har uttalt seg om saken.

Statsråd Iselin Nybø sendte brev til Nord-styret. Her forklarer hun hvorfor 

Partileder Audun Lysbakken har vært på banen og kritisert forslaget, og nå har partiet fulgt opp med et landsstyrevedtak.

– Vi vil ikke tillate at utdanningen av fagfolk i distriktene raseres. Å beholde studiesteder i distriktene er helt avgjørende for å sørge for at skoler, sykehus og gode velferdstjenester kan opprettholdes i hele landet, sier partilederen i en pressemelding.

– Trenger sterke utdanningsmiljø

Fylkeslederen i Nordland SV, Christian Torset, er fornøyd med at partiet nå fulgt opp med et landsstyrevedtak.

– Dette er som forventet. SV har alltid vært et parti for distriktene, og sterk motstander av sentralisering. Folk må kunne gå til sine folkevalgte i denne saken, derfor må Stortinget blande seg inn og presse regjeringen til å handle hvis forslagene om nedlegging blir opprettholdt, sier han i pressemeldingen.

– Stokmarknes, Nesna, Mo, Sandnessjøen – Nordland trenger sterke utdanningsmiljø på alle disse stedene, legger fylkeslederen til.