20 bøker fra 13 land er med i konkurransen om den Europeiske litteraturprisen 2022.

Det er andre gang forfatteren lander en nominasjon til den fine prisen. I 2020 var nemlig Jacobsen nominert for første bok ut i serien om Ingrid Barrøy og folkene på Helgelandskysten: «De usynlige».

Barrøy-serien består av totalt fire bøker – som er solgt til 36 land.

– Som barn ble jeg slept med til Helgeland og en øy utenfor Sandnessjøen for å bli kjent med familien på morssiden. Her ble vi kjent med det største mysteriet på jord: Havet, sa forfatteren da han utga «De usynlige» her hjemme i 2013. Han sa videre:

– Det handler om stillhet og om et sted uten klokke. Det var omgivelsene som dikterte og sa hva man skulle gjøre. Det fantes en type kunnskap som nå er borte.

Roy Jacobsen har for sitt forfatterskap mottatt priser som Tarjei Vesaas debutantpris, Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris, Riksmålsprisen, Bokhandlerprisen, Gyldendalprisen, og han er to ganger nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Både «Hoggerne» og «Vidunderbarn» har vært innstilt til den internasjonale IMPAC-prisen, og i 2017 var han på kortlisten til The Man Booker International Prize for «De usynlige», som første norske forfatter.

Den Europeiske litteraturprisen priser den beste romanen som ble oversatt til nederlandsk – fra et europeisk språk – i fjor. Prisen hedrer både forfatter og oversetter. Kortlisten kommer i slutten av juni, mens selve prisutdelingen finner sted i begynnelsen av november under Crossing Border-festivalen i Haag.

På listen over nominerte finner vi også kjenninger som islandske Jón Kalman Stefánsson, svenske Lydia Sandgren og irske Sally Rooney.