Sandnessjøen VGS fikk innvilget laksekvote: – Bidrar til å styrke bosetting på Helgeland

Foto:

Fiskeridirektoratet har innvilget en opplæringstillatelse på produksjon av 550 tonn laks til YSK Marine innen naturbruk/akvakultur på Sandnessjøen videregående skole.

DEL

Det kommer fram i en pressemelding fra Nordland fylkeskommune. Opplæringstillatelsen gir bedriftene og skoleeier inntekter som sikrer videre drift av det unike tilbudet på Helgeland, heter det i pressemeldingen.

– I praksis betyr det at Nordland Fylkeskommune er eier av en egen konsesjon til lakseoppdrett som vi skal leie ut til våre samarbeidsbedrifter, LetSea, Nova Sea og Mowi. Vi har hatt et samarbeid i flere år der de har levert utdanning til ungdommene våre, sier rektor ved Sandnessjøen VGS, Sissel Merethe Høberg, til iSandnessjøen.

Søknaden som nå er innvilget har vært behandlet av Fiskeridirektoratet siden 2017. På grunn av kostnaden knyttet til tilbudet har det hersket usikkerhet om den skulle videreføres.

– Dette er i tråd med det fylkestinget vedtok i september. Da ble det bestemt at YSK-tilbudet skulle videreføres med den forutsetningen at man fikk innvilget konsesjonen, fortsetter Høberg.

– Det er et populært tilbud, elevene trives og bedriftene syns dette er bra. Dette bidrar til å styrke rekruttering og bosetting på Helgeland.

Fylkesråd for utdanning og kompetanse, Hild-Marit Olsen (Ap) forteller at de nå kan arbeide videre med YSK-modellen på Sandnessjøen VGS. Der får elever i naturbruk/akvakultur mulighet til å ta både fagbrev og studiekompetanse innen realfag, gjennom et fireårig løp.

– Det er ikke til å legge skjul på at YSK-tilbudet er et kostnadskrevende tilbud både for fylkeskommunene og bedriftene som er med. Inntektene fra opplæringstillatelsen sikrer at fylkeskommunen og bedriftene kan fortsette å gi dette skreddersydde utdanningstilbudet.

Den fireårige YSK Marine med fem elever ble etablert i 2018. Tilbudet koster 1,7 millioner kroner, noe som utgjør 350 000 kroner per elev.

Daglig leder Kristian Johnsen i LetSea forteller at YSK-tilbudet er akkurat hva havbruksnæringen på Helgeland trenger for å sikre rekrutteringen.

– Med både praktisk erfaring/fagbrev, og mulighet til å gå videre på høgskole/universitet, blir ungdommen svært godt rustet til å ta del i næringen fremover, sier daglig leder Kristian Johnsen i LetSea i pressemeldingen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken