Gå til sidens hovedinnhold

"Senterpartiets konspirasjonsteorier"

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg kan ikke for det, men jeg får assosiasjoner til folk som hevder at jorden er flat når jeg hører Senterpartiets representanter fortsette å legge skylden for problemene med samferdselen i Nordland på Regjeringen. Man kan bevise alt man orker, men påstandene kommer fremdeles med uforminsket styrke, denne gang fra Nesna, som burde ha de beste grunner til å være forbannet på sitt eget fylkeslag for samferdselssirkuset de har satt i scene.

Det er Senterpartiet og Arbeiderpartiet, med støtte fra SV og KrF, som styrer Nordland fylkeskommune. Høyre, Venstre og Frp gjør ikke dette. Når Nordland fylkeskommune sitter igjen med et større overskudd enn det fire av fem nordlandskommuner har i budsjett, er det et godt gjort å påstå at fylkeskommunen er blakk og at det er Høyre sin feil. Man kan hevde det, på samme måte som man kan påstå at man får 5G-dekning i skallen av å ta koronavaksine eller at Stanley Kubrick regisserte månelandingen, men det blir ikke dermed sagt riktig. Tvert imot er Nordland den regionen i Norge som går best økonomisk. Skal Høyre ta skylden eller æren for dette?

Når Senterpartiets samferdselssatsing i Nordland innebærer at man styrker reiseliv og kollektivtransport i våre få byer på bekostning av tilbudet til kystens fastboende, er dette ikke noe Erna Solberg har bedt dem om å gjøre. Det er klart at det er utfordrende å skulle sy i hop et godt samferdselstilbud i et så langstrakt spredt fylke som Nordland, men slik dette ansvaret har blitt forvaltet av Senterpartiet må man nesten være unnskyldt for å tro at de har gått inn for å ødelegge mest mulig. Båter som blir bygd uten at man ser ut til å vite hvor de skal gå, noe som fører til store behov for ombygging av infrastruktur. Anløp blir kuttet, og man forventer at folk bare skal ordne seg selv. Innarbeidede ruter, som har vært konstante og velfungerende i flerfoldige tiår, blir snudd på hodet – med helt forutsigbart kaotiske resultater, og med bruk av kai som ikke er egnet for verken passasjerer eller gods, mens ekspeditørene må stå og se en velfungerende infrastruktur bli bygd ned.

La oss heller ikke glemme landets veteranferjepark, som lever en aktiv pensjonisttilværelse på Nordlands fagre kyst. Senterpartiet legger opp til et rikspolitisk spill hvor det er så viktig å vinne regjeringsmakt at de kan leve med at befolkningen i Nordland blir sittende med svarteper.

Problemet er ikke bare de som aksjonerer, og jeg har mistet tallet på hvor mange ganger demonstranter i gule vester har troppet opp på fylkestinget for å kjefte på Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Problemet er ikke bare de som skriver i avisen og forsøker å gjøre noe med situasjonen de har havnet i. Problemet er mer de som bare gir opp og flytter. De som er så lei av å ha en upålitelig vei, for ferja og hurtigbåten er veien for disse, at de tar med seg sine ressurser, sin skapertrang og sin familie, og finner seg til rette på et sted hvor politisk vanstyre ikke kan stikke like mange kjepper i hjulene på dem.

Hvis vi lurer på om dette skjer, er det bare å se på befolkningsutviklingen i Nordland. Skal vi klare å snu dette, tror jeg det må annen medisin til enn den Senterpartiet og Arbeiderpartiet har trompet på oss fra sin posisjon som ansvarlig for Nordland fylkeskommune.

Høyre har i år etter år foreslått budsjetter hvor vi tar høyde for at verdier skapes og utvikles i hele Nordland. Pengene fylket rår over er offentlige midler som tilhører befolkningen. Skattepenger skal vi være forsiktige med, men vi må i det minste investere i nordlendingen, der han bor og skaper. Høyre nasjonalt har over åtte år vist lignende satsing, blant annet gjennom et historisk og makeløst samferdselsløft som spesielt har kommet de nordligste fylkene til gode. Senterpartiets kontring på dette er at fylkesveiene har etterslep. Det er riktig, og det hadde nok vært bedre om ikke rødgrønt i sin tid hadde overført disse til fylkene, men igjen – Når Nordland har landets beste økonomi nytter det ikke å klage på overføringer. Da må man drive politikk og skape løsninger ut fra meget gode rammebetingelser.

Stig Tore Skogsholm Fylkestingsrepresentant, Høyre

Kommentarer til denne saken