(Helgelendingen)

Tirsdag 19. september kommer den første avisa etter omlegginga som ble bebudet for fire uker siden. Fra nå av kommer papirutgaven tirsdager og torsdager hver uke. Den første avisa er på 52 sider og inkluderer et Tiendebytte-tema.

– Hvordan har reaksjonene vært etter at reduksjonen ble kjent?

– En god del er naturlig nok lei seg for at de ikke vil få papiravis levert like ofte som før. Samtidig er det mange som har forståelse for at dette grepet er nødvendig for å styrke oss digitalt og sikre at papiravisa kan komme ut også i kommende år, sier Brække.

Sjefredaktøren er glad for at en del abonnenter har ringt for å få svar på spørsmål. Andre har tatt turen innom redaksjonen i Vefsnvegen 7 for hjelp til å logge seg på nettavisa og ta den i bruk.

– Det er i nettavisa at du får løpende oppdateringer på nyheter og hendelser som skjer i distriktet vårt, morgen som kveld. Slik har det vært i flere år allerede, sier Brække.

Posten overtar utdelingen

For å veie opp for færre aviser, blir de gjenværende utgavene fyldigere med flere sider enn i dag. Det blir kryssord i hver utgave, og det blir mer plass til debatt, kultur, sport og reportasjer.

– Ingen behøver å være bekymra for at de skal gå glipp av viktige nyheter, selv om de kun leser oss på papir. De to nye papirutgivelsene blir breddfulle av godt lesestoff, og de vil inneholde nesten like mange saker som vi har i dag totalt i de fire avisene, sier Brække.

En annen endring som trer i kraft nå, er at Posten overtar ansvaret for all distribusjon av papiravisa. Omtrent halvparten av abonnentene som har Komplett-abonnement i dag, får allerede levert med Posten. For disse blir det akkurat som i dag, bortsett fra at avisa kommer to dager i uka i stedet for fire. For alle andre vil avisa følge den ordinære postgangen, altså når Posten Norge leverer adressert post.

– Vi vet også at en god del av våre abonnenter setter pris på å lese e-avisa. Denne er som en blåkopi av papiravisa, bare digital. E-avisa vil bli lagt ut på helg.no om kvelden før papiravisene deles ut, altså hver mandag og onsdag kl. 20.00.

Kommentarer og ledere

En aldri så liten nyhet i seg selv, er at Helgelendingens sjefredaktør gjeninnfører ledere hver tirsdag. På torsdager vil avisas journalister veksle på å skrive kommentarer om aktuelle temaer og saker.

– Jeg har fått flere tilbakemelding fra abonnenter som har savnet ledere og mer kommentarstoff i avisa. I år har vi jobbet målrettet for å styrke journalistikken vår på alle områder, slik at vi kan sette dagsorden og engasjere leserne i enda større grad. Men jeg er helt enig i at meningsstoffet også er en vesentlig ingrediens i en lokalavis.

– Vi har lyttet til tilbakemeldingene vi har fått og håper at leserne våre vil sette pris på denne satsingen, sier Brække.

Selv om det fortsatt er mange som mottar papiravis, er det en stadig større andel som velger å lese digitalt. Andre igjen velger en kombinasjon av begge. Tre av fire av Mediehuset Helgelendingens abonnenter holder seg utelukkende oppdatert på nyhetsbildet med å lese nettavisa.

Merkedag

Selv om det fortsatt er mange som mottar papiravis, er det en stadig større andel som velger å lese digitalt. Andre igjen velger en kombinasjon av begge. Tre av fire av Mediehuset Helgelendingens abonnenter holder seg utelukkende oppdatert på nyhetsbildet med å lese nettavisa.

– Prisen på papir har skutt i været og har doblet seg på ett år. Også distribusjonen av papiravisa har blitt betraktelig dyrere på grunn av inflasjon og prisøkninger ellers i samfunnet. Grepet som vi tar nå sikrer at vi kan fortsette å utvikle oss og styrke oss digitalt, samtidig som vi ivaretar de trofaste papirleserne, sier sjefredaktør Jonas Brække.

Les også

«For å trygge papiravisa videre, må vi gjøre noen endringer»