Smittetallene eksploderer i Nord-Sverige: – Ikke forsvarlig å åpne grensene nå

Fylkesmann Tom Cato Karlsen mener det ikke er forsvarlig å åpne grensene til Sverige.

Fylkesmann Tom Cato Karlsen mener det ikke er forsvarlig å åpne grensene til Sverige.

DEL

(Avisa Nordland) Onsdag skrev Avisa Nordland om det digitale møtet mellom Lenshøvdingene i Nord-Sverige, fylkesmennene i Nordland og Troms og Finnmark og overdirektørene i Regionförvaltningsverken i Lappland og Nord-Finland som fant sted 12. juni.

I etterkant av dette møtet kom det en pressemelding hvor det ble stadfestet at de gjerne ser at grensene nord i Norge, Sverige og Finland åpnes igjen snarest. I et brev signert partene ble det blant annet påpekt at det ikke har vært like mye koronasmitte i nord som i sør. De siste dagers meldinger fra Nord-Sverige viser imidlertid noe helt annet.

Les også: Vil åpne grensen til Nord-Sverige

Kraftig økning i Sverige

Onsdag og torsdag har det blitt registrert fire nye dødsfall i Norrbotten og økning av smitte i Gällivare. I tillegg har smittevernlege Anders Nysted uttalt at de fortsatt er midt i pandemien.

Fylkesmannen i Nordland, Tom Cato Karlsen, er klar på at selv om de ønsker en åpning av grensene, så må dette først gjøres når Folkehelseinstituttet og regjeringens smittevurdering åpner for dette.

– Var det ikke en klar oppfordring i pressemeldingen om at dere ønsket å åpne grensene?

– Jo, men uttalelsen vår er mer å betrakte som en henstilling om at man ser på muligheten for å åpne opp i nord når dette lar seg gjennomføre på en forsvarlig måte. Det er regjeringen og Folkehelseinstituttet som bestemmer når det er trygt å åpne grensene, utdyper Karlsen.

– Ikke forsvarlig

Fylkesmannen presiserer dermed at han ikke mener det vil være forsvarlig å åpne grensene nå.

– Vi ser jo nå hvor fort ting endrer seg. Det er viktig at det vurderes av myndighetene først, og slik utviklingen er nå er det nok ikke forsvarlig å åpne grensene, forteller Karlsen.

Artikkeltags