Olav Rune Ertzeid er en engasjert prost med en sterk samfunnsstemme. Nylig ble han som en av fem personer nominert av bispedømmerådet til å overta som biskop i Sør-Hålogaland. Men det var ikke i hans tanker å bli prest da han var ung.

– Jeg hadde lett for å lære og det var en forventning både hos meg selv og slekta om at jeg skulle bli lege. Men jeg fikk tanken om å bli prest da jeg gikk i tredje klasse på videregående, forteller han i podkasten, som du kan høre under her.

Kallet skapte en uro i ham og han kjempet imot. Etter et opphold i Israel og Palestina og jobb som billettselger i NSB var det ingen vei utenom: Han søkte seg til teologiutdanning.

At det ble jobb i Vega etter endt utdannelse karakteriserer han som Guds bevegelse i sitt liv. På Vega skulle han møte utfordringer som satte dype spor.

Det nærmet seg konfirmasjon på øya for 35 år siden da den unge presten hørte den ekstraordinære nyhetssendinga som fortalte at et fly var savnet i Brønnøy. Kort tid etter kom meldinga om at flyet hadde fløyet inn i Torghatten.

– Jeg tenkte at det måtte være mange fra Vega om bord i flyet på grunn av konfirmasjonshelga. Jeg satte meg på en stol ved fasttelefonen og begynte å vente på beskjed om hvem som var omkommet.

Det skulle bli ei lang natt med flere besøk hos pårørende. De kommende ukene ble krevende.

I podkasten forteller Olav Rune Ertzeid om opplevelsene på Vega for 35 år siden og om sitt livsprosjekt som han sammenfatter slik:

– Øve seg på å være snill og øve seg på å være takknemlig. Samt å feire hverdagene.

Den tredje episoden heter Å FEIRE HVERDAGENE og den kan du høre her:


(Logo: Sigrun Werner)