Gå til sidens hovedinnhold

Søndag er det St. Hansaften: – Hvis bålet vekker oppsikt i nærområdet, bør du ringe og gi beskjed

Artikkelen er over 2 år gammel

Fram til 15. september må du være ekstra varsom når du skal tenne bål.

(Helgelendingen)

St. Hansaften er bare noen dager unna og Sture Larssen, leder for forebyggende avdeling ved brann og redning i Vefsn, informerer gjerne om hvilke regler som gjelder.

– Det er ikke søknadspliktig å brenne bål på St. Hansaften, sier han. Brannmannskapet er innforstått med bålene over det ganske land 24. juni. Skulle du derimot vente med bålet er par dager, stiller saken seg annerledes.

– Hvis bålet blir av en sånn karakter at det vekker oppsikt i nærområdet, bør du ringe og gi beskjed slik at vi ikke rykker ut.

Larssen minner samtidig om at bål, St. Hans eller ei, skal bestå av trevirke og kvist, det er ikke lov å brenne avfall.

Dersom det blir varslet om brann, får også politiet beskjed. Det kan få etterspill.

– Spesielt hvis brannen går ut over materielle verdier og liv.

Ressurskrevende

Det generelle bålforbudet 15. april til 15. september betyr i realiteten en skjerping av aktsomheten på grunn av skogbrannfare.

– Det gjelder spesielt i skog og mark. Et bål i fjæra går fint, likedan kaffebål og bålpanne.

Brann og redning i Vefsn oppgir 240 til 300 utrykninger årlig. Skogbrann er sjelden vare, men desto mer ressurskrevende – den sprer seg for i ulendt terreng og kan vare i ukevis.

– Skogbrann avhenger av hvor tørt det er i bakken. Når det er fint vært over lang tid øker også bruken av engangsgriller.

– Er det fare for skogbrann nå?

– Nei, kun overflatebrann, men plutselig kommer østavind som gjør at brannen får drivkraft og kommer ut av kontroll. Vi skal ikke så langt opp i fjellene før det ligger snøflekker.

Brannvesenet følger skogbrannindeksen på yr.no og får varsel fra DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) ved skogbrannfare.

– Dersom det er veldig tørt vil brannsjefen gi forbud mot bål.

Har det i blodet

Alle tettsteder med mer enn 8.000 innbyggere har eget vaktlag på dagtid, og Larssen er en av dem som utgjør beredskapen i Mosjøen. I tillegg er det 16 mann på skift.

– Hvorfor ble du brannmann?

– Jeg har det i blodet. Faren min har vært brannmann siden 70-tallet. Selv begynte jeg som deltidsbrannkonstabel, så feier, branninspektør og nå avdelingsleder/NK for brannsjefen. Brikkene falt mer og mer på plass. I dag er det vanskelig å se for seg noe annet. Hvis jeg får følelsen av å kunne hjelpe og det kommer noe godt ut av det forebyggende arbeidet – det er utrolig motiverende, sier Sture Larssen. Han legger til at trivselsfaktoren på jobb er utrolig høy.

Brann og redning hadde et sykefravær på 0,4 prosent i april. Hittil i år er sykefraværet på 2,2 prosent. De siste 12 månedene viser statistikken 1,0 prosent.

Fakta

  • Fra 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse.
  • Der det er forsvarlig avstand til skog og utmark, og oppgjort ild åpenbart ikke kan medføre brann, er det tillatt med åpen brenning på grillinnretninger, utepeiser, bålpanner og kaffebål uten spesiell tillatelse fra brannvesenet.
  • Du har plikt til å vise aktsomhet for å unngå brann. Det er den som antenner ilden som er ansvarlig for brannsikkerheten og å slokke ilden før stedet forlates. Brudd på aktsomhetsplikten kan føre til straff- og erstatningsansvar.
  • Gi beskjed om bålbrenning på 75 54 68 50 eller www.saltenbrann.no

 

Kommentarer til denne saken