(Nettavisen): Salgstallene for den lille norske bedriften Snus365.no skyter i været, mens tallene for samme produkt hos både Kiwi og Extra faller som en stein.
Sammenlignet med januar i fjor, har den norske nettbutikken hatt en 120 prosent oppgang i salget. Det viser tall Nettavisen har fått tilgang på. Dermed har de for alvor tatt opp kampen mot svenskenes konkurrent, Snus.com.
Overrasket
– Vi hadde trodd den kraftige prisveksten på matvarer, drivstoff og strøm ville føre til en nedgang. Der tok vi grundig feil. Vi tror forbrukerne har blitt langt mer prisbevisste, og derfor handler de hos oss, sier markedssjef Adrian Huer til Nettavisen.
Mengden nordmenn som snuser har eksplodert de siste årene, etter hvert som stadig flere har stumpet røyken til fordel for å pakke en pris under leppa. Ifølge de ferskeste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) er det nå omtrent 15 prosent av befolkningen som snuser daglig.
Det tilsvarer hele 670.000 nordmenn.
Samtidig som antallet som snuser daglig har eksplodert, har antallet røykere stupt til 8 prosent, fra 17 prosent i 2011. Det er også store kjønnsforskjeller. 21 prosent av menn snuser daglig, mens det er kun 8 prosent av kvinner som gjør det samme.
Eksplosjon i billigsnus
Det er sagt at det er nærmest umulig å få røykere og snusere til å bytte merke. De fleste holder fast på det samme merket etter de har «funnet det riktige». Men det er i stor endring, skal man tro de norske gründerne.
Med et stadig mer presset marked med økte matvarepriser, strøm og drivstoffpriser er flere opptatt av å kutte kostnadene hvor det er mulig. Og der har snuserne tatt grep i stort monn. Ifølge markedssjef Adrian Huer og tallene fra bedriften hans, ser man at det i stadig større grad bestilles vesentlig billigere merker som ligner på originalen de har ofte brukt i mange år.
– Vi ser en klar trend i at kunder tester ulike billige varianter i tillegg til å handle sitt eget snusmerke. Mange ender også med å kjøpe av sin foretrukne snusmodell og den andre halvparten med en rimeligere modell som ligner i smak og styrke. Det kan være en del penger å spare her, sier han til Nettavisen.
Tar man en titt på nettbutikkene for snus, er det flere snustyper som er nede på 40 kroner boksen. Nøyaktig hvilken smaksopplevelse dette er sammenlignet med merket en fast snuser er vant med, vet vi ikke. Men det er iallfall penger å spare.
– Antallet billige modeller i vår butikk er økt med 3-gangeren. Og vi blir stadig kontaktet av nye produsenter som tilbyr billigere snus-produkter, sier Huer.
Store prisforskjeller
En av de mest populære typene snus, er General classic no3, som fås i poser, fremfor løssnus. Det er store forskjeller på nøyaktig samme produkt avhengig av hvor det kjøpes.
General Classic no3 pris
- 7/11: 102 kr
- Kiwi: 85 kr
- Extra: 83 kr
- Snus365: 74,90 kr
- Snus.com: 68,75 kr
Prisene er sjekket av Nettavisens journalist, og kan endre seg.
Hvis man legger til grunn en prisforskjell på omtrent ti kroner per snusboks, vil det være betydelige besparelser i løpet av et år. En snuser som bruker en boks om dagen, vil kunne spare 300 kroner i måneden bare ved å handle produktet et annet sted.
I løpet av året utgjør det 3.600 kroner.
For snusere som bruker omtrent en halv boks, vil det tilsvare omtrent 150 kroner i måneden.
Grensehandel får skylden
Trenden med at lavpriskjedene opplever nedgang i snuskjøp bekreftes av kjedene. Kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin hos Kiwi sier de skal være billigst blant dagligvarekjedene.
– Vi har hatt en nedgang i tobakksomsetning det siste året, men den viktigste årsaken til det er at grensene åpnet etter pandemien, sier hun til Nettavisen.
Coop Extra bekrefter at de opplever samme trend. Også de sier det er grensehandelen som gjør det, og ikke nettbutikker. På tross av den enorme omsetningsveksten hos nettbutikkene.
– Hvorfor er det omtrent ti kroner forskjell på den samme snusboksen sammenlignet med en norsk nettbutikk?
– En pakke General Classic no3 koster 83 kroner hos Extra. Dette er ca. 10 kroner billigere enn hva den var for 3 år siden. En dagligvarebutikk har en helt annen kostnadsstruktur enn en nettbutikk, samtidig er nå grensehandelen tilbake og nettaktørene trolig mistet mange kunder som gjør at de må gjøre tiltak for å vinne kundene tilbake, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.
Han bekrefter at de har hatt en vesentlig nedgang i snussalget det siste året.
– Vi opplever en nedgang på cirka 13 prosent siste år. Noen har sikkert sluttet å snuse, men hovedforklaringen ligger nok i at grensene er åpne igjen etter pandemien, og at mange nå, drevet av den norske avgiftspolitikken, handler denne type varer i Sverige, sier Kristiansen.
Også Rema bekrefter nedgang i snussalget fra 2021 til 2022. De peker også på at flere reiser utenlands som grunn.
– Vi kjenner ikke til driftsmodellen til Snus365, men generelt har nok nettbutikker for snus lavere driftskostnader enn fysiske butikker, som har stor tilgjengelighet og lange åpningstider, sier kommunikasjonsrådgiver Celine Sjøberg i Rema 1000.
Én type snus tar over
Det ser ut til at hvilken type snus som blir kjøpt også er i stor endring. Lenge har det vært enkelte typer hvit snus som har dominert blant kvinner, men det ser ut til at også blant menn er det en sterk vekst i «helhvit snus». Dette er en snus som i utgangspunktet er helt tobakksfri, men grunnet forbudet mot tobakksfri snus i Norge, må den tilsettes noe tobakk.
Snus365 mener det er omtrent 65 prosent av snusmarkedet i Norge er hvit eller helhvit snus.
– Det helhvite segmentet, hvor en liten andel tobakk blir tilsatt en ellers helt tobakksfri snus, vokser godt. Den helhvite snusen er den «sunneste» av alle snustyper, og vi tenker det er fint at denne typen snus vokser, sier han, og legger til at han selvsagt ikke mener noen snustyper er sunne.
Norskprodusert snus
Snus er egentlig et svensk produkt, men de har fått flere konkurrenter fra Norge de siste årene. Nå vil det også komme en norsk leverandør av helhvit snus, produsert i Norge.
– Det er ekstra hyggelig å se det. Vi begynner virkelig å se konturene av at snus fra nyetablerte produsenter begynner å få fotfeste, sier Huer.