«Sykehus uten bærekraft»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Helgelendingen) Sykehusdirektør Hulda Gunnlaugsdottir ønsker seg et stort sykehus på Mo i Rana og et lite sykehus i Sandnessjøen, samt distriktsmedisinske sentre i Mosjøen og Brønnøysund. Det er prisverdig at direktøren forsøker å tekkes alle miljøer, men løsningen er dyr og dårlig, og neppe bærekraftig.

Det nytter ikke at begge sykehusene, i følge direktørens innstilling, skal ha fødeavdeling og akuttkirurgisk tilbud. Når det i tillegg innstilles på å bygge distriktsmedisinske sentre både i Brønnøysund og Mosjøen må vi stille spørsmål om hvordan man har tenkt å rekruttere pasienter og fagfolk til en slik løsning.

Det bor tross alt ikke mer enn 78.000 mennesker på Helgeland. Man kan lett få seg til å tro at Hulda Gunnlaugsdottir har brukt tregangen når hun har dimensjonert framtidas sykehustilbud i regionen. Vi kan ikke skjønne annet enn at både pasienter og fagfolk hadde vært best tjent med ett felles sykehus, sentralt plassert i regionen. Noe både fagfolk, talspersoner for pasientene og 12 ordførere på Helgeland helhjertet har gått inn for.

En løsning som den sykehusdirektøren nå har innstilt på har ikke framtida foran seg rett og slett fordi pasientgrunnlaget er for svakt. Det har vært en av de viktigste begrunnelsene for å starte arbeidet med å utrede en ny struktur. Med forslaget som nå ligger på bordet spisses ikke spesialisthelsetjenesten. Den utarmes og på sikt vil en struktur som den styret i Helgelandssykehuset får på sitt bord, demontere seg selv. Da er det duket for en ny debatt og da er det vår spådom at det store sykehuset vil tiltrekke seg all aktivitet.

Så er det selvsagt slik at den modellen Hulda Gunnlaugsdottir nå foreslår har et stort innslag av politisk korrekthet i seg. Alle får litt og dermed håper man at støyen legger seg ganske raskt. Men det fjerner ikke bekymringen for at vi i framtida går mot en sykehusstruktur som ikke tjener pasientene, fagfolkene eller økonomiens beste. Erfaringen viser at de som roper høyest får mest. Ikke fordi de nødvendigvis har de beste argumentene, men fordi beslutningstakerne ikke liker støy. Slik er det også i denne saken.

Vi tror den modellen som nå foreslås vil gå gjennom i styret til Helgelandssykehuset. Nettopp fordi den har litt av alt i seg og dermed er akseptabel for flertallet. Vi tror også at dette blir anbefalingen fra Helse Nord og at helseministeren stempler ut saken. Sykehus er ikke ensbetydende med folks liv og helse. Det er også politikk.

Vi skal med andre ord bygge framtidas sykehusstruktur for hele Helgeland og velger en løsning som om ganske kort tid vil tvinge fram behov for endring. Alternativt kunne vi valgt en bærekraftig løsning med ett felles sykehus for hele regionen, plassert i Holandsvika ved Mosjøen. Men i valget mellom politikk og folks helse vinner politikken. I alle fall foreløpig.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken