Gå til sidens hovedinnhold

Tilsvar til 13 legers brev fra Sandnessjøen sykehus

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Helgelendingen)

I deres leserbrev til deres kollegaer i Mosjøen, som er å finne i alle lokale aviser og i dagens Helgelands Blad, innleder dere med at dere i utgangspunktet hadde et ønske om at det skulle bli bare ett sykehus midt på Helgeleland.

At det ble en annen løsning som dere skriver, men at dere har respektert den. I neste setning skriver dere at i praksis så skal Sandnessjøen og Mosjøen sykehus nå slås sammen. Så kommer dere tilbake igjen etter å ha bekreftet å ha respektert vedtaket, at dere vil fortsette å argumentere for ett sykehus sentralt på Helgeland.

Jeg føler meg forpliktet til å rette opp i den desinformasjon som det over kan føre til. Vedtaket sier nemlig at det skal være ett sykehus, Helgelandssykehuset, plassert på to lokasjoner, i Mo i Rana og i Sandnessjøen og omegn, og herunder kommer det at de respektive kommuner er vertskommuner for sykehuset. Vil samtidig bemerke at omegn i denne forbindelse betyr innenfor Alstahaug kommune.

Dermed så er det Mo i Rana som blir deres samarbeidspartner og som vil være under samme tak som dere. Med den tildeling som Mosjøen har fått så vil det ikke være personell der som dere kan dra nytte av i den skala som dere antyder. Mosjøen er blitt tildelt et spesialmedisinsk senter og har ingen samarbeidsavtale eller styringsrett over det nye Helgelandssykehuset.

Dere er 13 leger som står bak dette skrivet, og jeg har litt problemer med å tro at ikke dere har fått med dere de korrigerende opplysningene som er gitt over. Videre så leter jeg etter formålet med dette leserinnlegget. Underforstått at min mistanke er gyldig, så finner jeg ingen annen grunn enn at dere vil vise miljøet i Rana at dere ønsker en likegyldig holdning og dermed ignorere dem som fremtidig samarbeidspartner. Derav et ytterligere bidrag til polarisering. Det var ikke fint gjort av dere.

For meg som leser dette innlegget, så oppfatter jeg leserbrevet som noe av det mest arrogante og det frekkeste som har vært i debatten om det nye Helgelandssykehuset. Jeg forstår ikke at avisene tar inn innlegg som er så til de grader misvisende og med så grove faktafeil. Ikke bare utpeker dere Mosjøen til å være samarbeidspartner, men direkte mobber Rana som er medeier i det nye sykehuset som dere skal jobbe på.

Denne kalde skulderen er bare en fortsettelse av det vi fikk se etter at kirurgiavdelingen i Sandnessjøen ble stengt. Årsaken var avvik som påkrevde forbedrende tiltak, hvor en løsning var at prosedyrene ble harmonisert med Rana og Bodø. I den forbindelse ble det laget så mye støy mot å ha møte i Rana at det førte til at også Rana ble fratatt sin oppgave innen kirurgi. Så kan jo dere i neste leserinnlegg fortelle meg hvorfor – for i Rana ble det stengt uten begrunnelse. Ingen Avvik.

Den gang ble hele episoden avsluttet med at dere var på riksdekkende tv og fortalte at dere ville samarbeide med Bodø og Tromsø, mens Rana ikke var nevnt. Hvordan kan dere som er helsepersonell og skal være inkluderende med varme og det hele være slik?

Nå blir det gjort igjen -med ny underskriftskampanje fra dere 13 og da lurer jeg på hva dere tror at jeg og vi som pasienter tenker. At tilliten til Sandnessjøen sykehus blir bedre? Tror dere vet svaret. Og i samme svaret ligger antagelig årsaken til at Sandnessjøen sykehus har nedgang i søkning av pasienter - pasientflukt.

Mitt ønske for det nye hoved sykehuset er at det skal plasseres i Sandnessjøen, eller alternativet i Alstahaug kommune. Det underlige er at den eneste plassen jeg får en klokkeklar og genuin støtte for mitt syn på dette punktet, er fra miljøet i Rana. Derfor forstår jeg ikke helt hvorfor de blir behandlet som en fiende.

De er like hoderystende til det som skjer, både med tomtealternativ, ordførere som skal slepe sykehuset over broen og rett og slett alle irrasjonelle løsninger som er på flere plan – inkludert slike leserbrev som dere har generert.

Når det gjelder de to ordføreren som er nevnt, så oppleves det påfallende at dere som stiller som 13 leger forfekter det samme synet som de har gått og maset om i det siste og jeg må derfor få lov å ha en mistanke til at de begge har prøvd å gå kjøkkenvegen, med leserbrev i fra dere i denne saken.

Heldigvis er vedtaket gjort og det er irreversibelt i følge Høie.

Mitt formål med å kommentere/svare dere er en forhåpning om at dere kan vise vanlig folkeskikk i forhold til den andre vertskommunen og de nye kollegaene som dere har der. Slik situasjonen er i dag, så er tilliten så lav, at de ikke har tillit til sykehuset og derfor ikke har ønsker om å nytte de tjenester som kan tilbys i Sandnessjøen. Det er mitt inntrykk og det må en få endret på.

Ønsker dere på sykehuset i Sandnessjøen og i Rana en riktig god bedring og et Godt Nytt År!