To sykehus «vegg i vegg»?

SYKEHUSET: Helgelandssykehuset i Sandnessjøen.

SYKEHUSET: Helgelandssykehuset i Sandnessjøen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg har en sterk anmodning til helseministeren: Ta ditt ansvar og skjær gjennom! Bestem at sykehuset for hele Helgeland skal ligge ved kysten, skriver Ansjøn Albertsen i et leserbrev.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Etter en uke på sykehus i Bodø kom endelig dagen jeg fikk reise hjem. Reisen ble med buss fordi flyet til Sandnessjøen ble kansellert.

Kjøretid

I et nydelig høstvær, blå himmel, flatt hav og fantastiske høstfarger forlot vi Bodø. På denne turen kom tankene inn på sykehusplassering på Helgeland. Tiden med buss mellom Bodø og Mo i Rana tok 2 timer og 55 minutter i ren kjøretid, og da kjørte vi enkelte strekninger på dårlig vei på grunn av veiarbeid.

Da lurte jeg på hvor tett sykehusene i Nordland skal ligge. Ifølge vår helseminister Bent Høie er 4 timer kjøring etter veien en akseptabel avstand. Hvorfor skal da de største sykehusene ligge «vegg i vegg»? Ett i Bodø og ett i Mo i Rana?

Ved kysten

Nei, kjære politikere og høytstående personer på Mo i Rana samt styret i Helgelandsykehuset: Dere må besinne dere! Tenk å være så navlebeskuende at man tror at alt må plasseres på Mo for at Helgeland skal bestå.

Dere har sunket i en hengemyr og er ikke i stand til å tenke en klar tanke for hele Helgeland. Skal det bygges et stort sykehus på Helgeland, må dette ligge ved kysten, og da er Sandnessjøen den gunstigste plassering. Da når de fleste av oss sykehuset innen 1,5 til 2 timer.

I Sandnessjøen er det stor nok tomt til å bygge ut eksisterende sykehus. Dette er et kostnadsspørsmål. Utforming og kostnader må vi overlate til arkitekter og ingeniører i samarbeid med leger og helsepersonell.

Sterk anmodning

Vi er mange på Helgeland som bor ytterst på kysten eller ved svenskegrensen i sør. Vi har erfaring med hvordan fremkommeligheten i regionen vår er på vinters tid.

Jeg har en sterk anmodning til helseministeren: Ta ditt ansvar og skjær gjennom! Bestem at sykehuset for hele Helgeland skal ligge ved kysten!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken