Oljerigg på vei til Trænarevet:– Vi nekter å akseptere at oljeindustrien får bore i noen av våre mest sårbare områder

Oljeriggen West Hercules fra olje og gasselskapet DEA Norge AS er på vei til Trænarevet for å prøveborre etter olje. Riggen er nå utenfor Trøndelagskysten og kan være på feltet utenfor Træna allerede onsdag. 

Oljeriggen West Hercules fra olje og gasselskapet DEA Norge AS er på vei til Trænarevet for å prøveborre etter olje. Riggen er nå utenfor Trøndelagskysten og kan være på feltet utenfor Træna allerede onsdag.  Foto:

Klima og miljøminister Olav Elvestuen tillater oljeboring ved Trænarevet - Bellona og Natur og Ungdom varsler aksjon mot oljerigg.

DEL

(Helgelendingen) Mandag 28. Oktober melder Regjeringen at tillatelsen til oljeleting ved Trænarevet opprettholdes. Brønnen ligger om lag 7,5 km sør for Trænarevet og om lag 83 km fra Røst og tillatelsen har blitt påklaget av Natur og Ungdom, Bellona og Norges Kystfiskarlag. Boringen har vært frarådet av Havforskningsinstiuttet, kystfiskerlaget, Sjømatbedriftene og Lofotrådet.

– Vi nekter å akseptere at oljeindustrien får bore i noen av våre mest sårbare områder, og er klare til å stoppe denne riggen med alle virkemidler. Her svikter Venstre totalt. Skjer det et oljeutslipp her kan det drive langt inn i Lofoten. Det vil være katastrofalt for gytefelt, sjøfugler og korallrev, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom

- Vi nekter å akseptere at oljeindustrien får bore i noen av  våre mest sårbare områder, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.

- Vi nekter å akseptere at oljeindustrien får bore i noen av våre mest sårbare områder, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom. Foto:

En svart dag for miljøet

Natur og Ungdom og Bellona er i Bellona-båten Kallinika på vei mot Trænarevet og klare til å aksjonere sivilt ulydig mot den planlagte oljeboringa til Wintershall Dea. Oljeriggen West Hercules er nå utfor Trøndelagskysten og kan være på feltet onsdag.

- Vi vil være på plass på Trænarevet når riggen ankommer. Når politikerne våre svikter dette området kan vi ikke gi opp, vi vil følge denne saken helt til døra og gir oss ikke før vi eventuelt blir vist bort, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

- Vi vil være på plass på Trænarevet når riggen ankommer. Når politikerne våre svikter dette området kan vi ikke gi opp, vi vil følge denne saken helt til døra og gir oss ikke før vi eventuelt blir vist bort, sier Bellona-leder Frederic Hauge. Foto:


– Dette er en svart dag for miljøet. Vi uttrykker med dette en dyp fortvilelse av å være fullstendig sviktet i miljøkampen av Ola Elvestuen. Han legger oljeindustriens informasjon til grunn og det er tynge miljøfaglige argumenter mot boringen, og det mener vi forsvarer en aksjon, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Vi seiler nå for å møte riggen, og kommer til å aksjonere sivilt ulydig for å stoppe den. Vi aksjonerer trygt og forsvarlig, med ingen fare for mannskapet på båten eller på riggen. Dessverre er ikke klagen behandlet like forsiktig, og vi ser oss nødt til å beskytte miljøet når Elvestuen svikter totalt, uttaler Natur og Ungdom og Bellona.


Ordfører i Træna kommune Per Pedersen er ikke begeistret for boringen på Trænarevet.

-Min personlige mening er at jeg ikke er for boringen på Trænarevet, og det tror jeg gjelder for de fleste av Trænas befolkning, sier Pedersen.

Fortvilt over vedtaket

-Vi er utrolig skuffet over at boringen blir tillatt, både på grunn av risikoen ved Trænarevet i seg selv men også fordi et oljeutslipp kan drive inn i resten av de sårbare områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja. Folkeaksjonen vil uttrykke støtte til de aksjonene som Bellona og Natur og Ungdom planlegger, sier Odd Arne Sandberg, leder i Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

 Også Odd Arne Sandberg, leder i folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er fortvilt over regjeringens vedtak.

Også Odd Arne Sandberg, leder i folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er fortvilt over regjeringens vedtak.


Artikkeltags