Gå til sidens hovedinnhold

Tror halverte fergepriser kan gi dårligere tilbud

Dersom fergeprisene halveres eller fjernes helt, vil tilbudet tidvis bli dårligere, mener to transportforskere ved Handelshøgskolen i Bodø.

Reduserte fergetakster kan føre til at flere reiser, som igjen vil kunne medføre lengre køer og økt reisetid, frykter Finn Jørgensen og Gisle Solvoll, som har analysert de varsledere priskuttene i en kronikk, ifølge NRK.

Flertallet på Stortinget ba i februar regjeringen komme tilbake i revidert nasjonalbudsjett i mai med forslag til reduserte fergetakster allerede for inneværende år og en forpliktende plan for halvering av fergepriser på både riksvei- og fylkesveisamband.

I fjor sommer ble kapasiteten på en rekke fergesamband i Nordland sprengt. Med billigere eller gratis fergeturer kan dette skje oftere, mener forskerne.

– De som er mest avhengig av ferge, vil da oppleve at de må møte opp tidligere for å komme med ønsket avgang, og reisetiden øker, skriver de.

Jørgensen og Solvang konkluderer med at halvering i fergetakstene vil gi et årlig samfunnsøkonomisk tap på 0,6 til 0,8 milliarder kroner, mens gratis ferge vil gi tap på 1,3 til 1,7 milliarder

(©NTB)

Kommentarer til denne saken