Gå til sidens hovedinnhold

Tussøy møter Tjøtta i ny utstilling

Dokumentarfotograf Ingun Alette Mæhlum (f. 1973) kommer til GALLERI Ö på Tjøtta. Med seg har hun historien om livet på Tussøy, og hennes eget møte med det lille øysamfunnet - formidlet gjennom en serie analoge svart/hvitt-fotografier.

Utstillingen Tussøy åpner lørdag 7. november med en lukket vernisage, skriver galleriet i en pressemelding.

To år

Ingun Alette Mæhlum er bosatt i Straumsbukta utenfor Tromsø, og har sin bakgrunn fra Fotojournalistutdanning ved OsloMet. I to år fotograferte hun folk og natur på Tussøy. Drevet av interessen for hvordan mennesker og dyr tilpasser seg naturen de lever i, fulgte hun øyas innbyggere - og om lag hundre sauer - med kamera. Prosjektet resulterte i boka Tussøy som ble utgitt på det tyske fotokunstbokforlaget Kehrer Verlag i 2017.

Utenfor Tromsø, helt ytterst i Kattfjorden, finner vi Tussøya. Her, med storhavet som nærmeste nabo mot vest, har folk bosatt seg helt siden jernalderen. Fra da av har samfunnet vært i stadig utvikling, og det å bosette seg utenfor allfarvei er ikke lenger hverdagskost. Fraflyttinga har gjort sitt - og i dag har Tussøy kun sju faste innbyggere. Når man bor sånn, nærmest i ett med naturen, er man nødt til å tilpasse seg. Marginene er små, man må lytte til naturen og respektere dens krefter - hvis ikke kan den fort bli farlig.

Mennesker, natur og samspill

I arbeidet med Tussøy har Ingun tatt for seg forholdet mellom menneske og natur, og samtidig sett på forholdet mennesker imellom. Mennesker formes av den naturen de lever i, og på den værharde øya er livet preget av venting. De venter på at vindretningen skal gjøre havet farbart, på å komme seg ut og fiske eller på å få besøk fra omverdenen. Hverdagen på et lite sted byr på mye ensomhet - noen ganger selvvalgt, andre ganger ufrivillig, og livet må tilpasses årstidene. Likevel; nærheten til naturen og friheten som følger en perifer livsstil, veier opp for naboer man kanskje ikke trives med og for uvær og tungvint infrastruktur.

I utstillingen hun viser hos Galleri Ö lar hun publikum oppleve Tussøy gjennom nøye utvalgte motiver fra boken. De analoge svart/hvitt-fotografiene har tidligere vært utstilt ved Museum Kunst der Westküste i Tyskland, og ett av fotografiene fra serien ble antatt til Høstutstillingen 2020.

Kommentarer til denne saken