Ungdomsbedrift fra Sandnessjøen VGS med pallplass i fylkesmesterskap

ELEVBEDRIFT: Thea Lønning, Malin Fredrikke Storrø, Emilie Pettersen, Mathilde Mathisen la frem sin elevbedrift Gammelt Nytt, der de resirkulerer gamle klær til hårstrikk i forskjellige farger og mønster. Julie Bastesen (med mikrofonen) har på sin side bedriften Nokko før allje, som arrangerer spillkvelder og andre sosiale arrangementer.

ELEVBEDRIFT: Thea Lønning, Malin Fredrikke Storrø, Emilie Pettersen, Mathilde Mathisen la frem sin elevbedrift Gammelt Nytt, der de resirkulerer gamle klær til hårstrikk i forskjellige farger og mønster. Julie Bastesen (med mikrofonen) har på sin side bedriften Nokko før allje, som arrangerer spillkvelder og andre sosiale arrangementer. Foto:

Av

Produksjon av hårstrikk, bordskånere og nøkkelringer ga ungdomsbedriften Gammelt Nytt UB en pallplass på fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter.

DEL

Det skriver Ungt entreprenørskap Nordland i en pressemelding.

Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i Nordland ble for første gang arrangert i digital drakt onsdag 25.mars.

Og ungdomsbedriften Gammelt Nytt UB fra Sandnessjøen videregående skole hevdet seg i toppen da de stakk av med tredjeplassen i Beste Sosiale Entreprenør. Bedriften har gjennom skoleåret produsert blant annet hårstrikk, bordskånere og nøkkelringer med mål om å gi overskuddet til Sykehusklovnene.

Nordlands beste ungdomsbedrift 2020 ble Lærere uten grenser UB fra Narvik Videregående skole, som med sin læringsportal Mojistory for barn mellom 3 og 9 år, tok en soleklar seier under årets digitale fylkesmesterskap for ungdomsbedrifter.

Gammelt Nytt UB var en av elevbedriftene som fortalte om sitt prosjekt under Sigrid-dagenes gründervorspiel:

Utvikler kompetanse som næringslivet etterspør

– Ungdommene har skapt sin egen forretningside, registrert bedriften i Brønnøysundregisteret, utviklet produkter og solgt de, satt opp budsjetter, kjørt styremøter og daglige drift. Gjennom Ungdomsbedrift lærer elevene ved å sette teori ut i praksis, de blir selvgående og tar eierskap til egen læring. Du kan ikke lære innovasjon og entreprenørskap ved å lese om det – du må praktisere, sier daglig leder i Ungt Entreprenørskap Nordland, Steve Hernes

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon og er avhengig av gode samarbeidspartnere for å kunne tilby programmene ute i skolen.

– Det lokale næringslivet ser verdien av Ungdomsbedrift i skolene og våre samarbeidspartnere Sparebank1 Nord-Norge, NHO og Innovasjon Norge er gode støttespillere. De har forstått at den kompetansen ungdommene utvikler gjennom programmet er svært relevant. Vi i Ungt Entreprenørskap bygger bro mellom skole og arbeidsliv, og gir ungdommene en reell smakebit på hva de møter i arbeidslivet. Innovatører trengs overalt i samfunnet, forteller Hernes.

Studier viser at eksponering mot innovasjon i løpet av barndommen har en klar effekt på tilbøyeligheten til å bli innovatør. Særlig gjelder dette jenter.

– Det er ved å ha kontakt med næringslivet at de ser mulighetene som ligger i lokalsamfunnet. Jeg tror våre programmer kan bidra til at flere velger å flytte hjem igjen etter studier, sier Hernes.

– Gjennom samarbeidet med Ungt Entreprenørskap får vi satt fokus på innovasjon, entreprenørskap og nyskapning i landsdelen, sier Trude Glad, konserndirektør for næringsliv Sparebank1 Nord-Norge.

Utstillingsvindu for det nye læreplanverket – fagfornyelsen

Gjennom høsten og vinteren har ungdommene fått en smakebit av arbeidslivet gjennom sin ungdomsbedrift. De jobber med tverrfaglige temaer, bryner seg på reelle utfordringer og bruker kreativiteten sin.

– Kompetansen ungdommene tilegner seg gjennom Ungdomsbedrift har aldri vært mer relevant. Vi er midt i implementeringen av det nye læreplanverket - fagfornyelsen, og våre programmer passer som hånd i hanske. Vi gjør det enkelt for skolen og lærer å oppnå målene i fagfornyelsen gjennom vår metodikk, sier Hernes.

Fakta om Ungt Entreprenørskap

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som jobber i hele landet, og i hele utdanningsløpet. Ungdomsbedrift er et av flere programmer som vi tilbyr.

Vi samarbeider med skolen, næringslivet og andre aktører for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv. Ungt Entreprenørskap er en brobygger mellom skole og arbeidsliv.

I Norge når vi årlig ca. 150.000 elever og studenter, vi samarbeider med 15.000 lærere og 20.000 frivillige fra arbeids- og næringsliv.

Artikkeltags