Gå til sidens hovedinnhold

"Våre ambisjoner for Alstahaug er høye, og det skal de være"

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Godt nytt år til alle innbyggere i Alstahaug kommune!

Vi legger nå bak oss et år som har vært av det usedvanlige slaget for alle her og ellers i landet. Året 2020 hadde så vidt fått startet da vi sammen måtte gå bort fra de daglige rutinene våre, snu om på en kjent hverdag og lære oss nye rutiner. Vi ser tilbake til midten av mars, da vi sto ovenfor noe helt ukjent, og er takknemlige for at pandemien i den store sammenhengen har fått satt få alvorlige spor her hos oss. Vi har vært heldige, men også dyktige, folk har forsaket møter med sine kjære, spritet og vasket hender og fulgt nasjonale og kommunale råd gjennom hele perioden. Selv gjennom en rekordsommer med mange turister, har vi holdt smitten i sjakk. Det er ikke tilfeldig.

I tillegg til hver enkeltes innsats er det yrkesgrupper som har handlet langt utover det man egentlig kan forlange. Det finnes arbeidsplasser der ingenting er lagt over til tilfeldigheter, der alt er planlagt i minste detalj, i tilfelle pandemien skulle ramme. Vi er enormt takknemlige for den innsatsen som er lagt ned av folk i kommunen vår, og vi vet at det har vært svært krevende for mange. At fellesskapet legger ned denne store innsatsen for at de som kan bli hardt rammet skal få være friske, betyr at vi har et samfunn som fremdeles ser den enkelte. Det er en stor verdi som vi bør vite å verdsette også i fremtiden, når alt har kommet mer tilbake til det normale.

Vi har også andre utfordringer i Alstahaug kommune. Vi deler dem med mange andre kommuner, med et økt antall eldre og en minskende befolkning i fertil alder. Statistikker viser oss hvor krevende det kan bli, men vår intensjon er å planlegge for at det skal komme flere folk hit. Vi tror at den nye generasjonen som vokser opp vil ønske å bo her, med alt det vi har å tilby. Vi har ikke et Nasjonalt teater eller en gigantisk stadion-arena, ei heller hundrevis av puber og cafeer. Men vi har alt dette i mindre skala. Vi har stor trygghet, nærhet til tjenester og et rimelig gjennomsiktig samfunn på godt og vondt. Vi kan tilby et mindre stressfullt liv, i et moderne samfunn som vi tror mange ønsker å leve i. Her vil den enkelte ha muligheten til å bli sett. Og ja, vi har naturen, den er ikke et postkort eller et Instagram-bilde, men noe vi lever med, uansett vær, vind eller årstid, og den former måten vi lever på. Vår felles utfordring er å fremsnakke dette, fortelle at vårt sted er alt dette og et godt sted for barn å vokse opp på. Vår by og kommune skal være en plass som kan gi tilhørighet, uansett hvor du kommer fra. Alle er velkomne hit til oss!

Vi har en spennende tid fremfor oss. Alstahaug kommune har svært gode tomter å tilby i pågående jobb for å finne det beste arealet for det nye Hovedsykehuset for Helgeland. Det flytter folk hit med drivkraft til å starte opp nye bedrifter og kommunen vår har en helt sentral beliggenhet på den nordnorske kysten, som er av stor verdi for både nye og mer kjente verdiskapere. Vi har sett kraften av arbeidsfolkene våre som kjemper for jobbene sine også dette året, og vi kommer til å være talerør for dem fremover, om de skulle trenge vår hjelp. Vi støtter helhjertet den viktige kampen for høyere utdanning på Nesna, som er grunnleggende for vår samfunnsbygging på Helgeland.

Vi ser frem til å gyve løs på 2021. Våre ambisjoner for Alstahaug er høye, og det skal de være. Vi takker alle innbyggere for det viktige og gode samholdet i den krevende tiden vi har lagt bak oss og som vi fremdeles står i. Vi håper at hver enkelt kjenner på følelsen av at du er viktig, uansett om dere er sammen med noen eller alene, for hver og en av dere utgjør det sterke samholdet vi har, i hele vår flotte kommune.

Med de aller beste ønsker for et Godt Nytt År!

Ordfører Peter Talseth/Varaordfører Hanne Benedikte Wiig

Kommentarer til denne saken