"Vårt håp er at Sps sentralledelse skjønner at de må støtte den lokale sykehuskampen og at de endrer kurs på oppløpssida"

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leder  (Helgelendingen) I dag legger sykehusdirektør i Helgelandssykehuset Hulda Gunnlaugsdóttir fram sin innstilling om framtidig sykehusstruktur på Helgeland. Samtidig kjemper Senterparti-ledelsen i Oslo med nebb og klør for en to-sykehusmodell med to likeverdige sykehus på Helgeland. Tvert imot det 12 ordførere, deriblant sju Sp-ordførere, har anbefalt.

Det er en lang og svært krevende prosess som nå nærmer seg en slutt. Sykehusstrukturen på Helgeland har gjennom mange år krevd svært mye av regionen, enten det er omstilling internt i Helgelandssykehuset, politiske utfordringer eller utfordringer for pasientene som skal benytte det regionale sykehustilbudet.

I stedet for å lytte, reflektere og beslutte har den sentrale ledelsen i Senterpartiet inntatt en særdeles arrogant holdning og nektet å støtte de lokale Sp-ordførerne i deres kamp for et best mulig sykehustilbud for hele Helgeland. Det samme gjelder Sps fylkesparti som har programfestet to likeverdige sykehus på Helgeland, med ett felles sykehus som alternativ dersom to-sykehusmodellen ikke lar seg gjennomføre.

Senterpartiet gjorde et brakvalg i siste kommune- og fylkestingsvalg. Partiet får også rekordstor oppslutning på meningsmålingene etter valget. Grunnmuren i partiets ideologi er å kjempe distriktenes sak gjennom å lytte og lære. I sykehussaken gjør de det tvert motsatte. Oslo-eliten har sagt hva som er den beste sykehusorganiseringen for Helgeland. De bruker hele sin kraft på å argumentere for sin modell, til tross for at de vet at det påfører nyvalgte Sp-ordførere store ekstrabyrder i en svært krevende sak. I tillegg vet partiledelsen at ønsket om å utrede en to-sykehusmodell ikke vil bli vedtatt i Stortinget. Det er symbolpolitikk, verken mer eller mindre.

I stedet for helhjertet å støtte opp om sine ordførere fortsetter partiledelsen sin egen kamp. Forstå det den som vil. Det vil i ett og alt være skadelig for inntrykket av «distriktspartiet». Vi minner om at når spørsmålet om en utredning av to likeverdige sykehus ble skrinlagt var det fordi det ikke er en bærekraftig modell for en region med 78.000 innbyggere. Kun ett felles sykehus sentralt på Helgeland vil gi akseptable reiseavstander til et relevant og kvalitativt godt sykehustilbud.

Når direktør Hulda Gunnlaugsdóttir i dag legger fram sine to alternativer vil det ene trolig være et stort sykehus på Mo i Rana og et lite i Sandnessjøen, det andre ett stort sykehus på Mo i Rana. For å endre denne innstillingen trenger de lokale Sp-ordførerne all drahjelp de kan få for at den endelige beslutningen blir ett felles sykehus sentralt på Helgeland.

Vårt håp er at Sps sentralledelse skjønner at de må støtte den lokale sykehuskampen og at de endrer kurs på oppløpssida.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken