Gå til sidens hovedinnhold

«Vi anser det som nå har skjedd som et brudd på fusjonsavtalen, og tillater oss derfor å be statsråden om å få foretatt en juridisk vurdering»

Artikkelen er over 2 år gammel

Det skriver Venstre-ledere i kommunene Alstahaug, Vefsn og Rana i en pressemelding.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Styret i Nord Universitet har den 26. juni vedtatt å legge ned studiestedene Nesna og Sandnessjøen. Dette til tross for massiv motstand fra hele Helgeland. Vi som representerer Venstres lokallag på Helgeland, samt fylkestingsgruppa i Nordland, er skuffet over at styret ikke har tatt inn over seg alle høringsuttalelsene fra et samlet politisk miljø på Helgeland som peker på viktigheten av at det i framtiden også blir utdannet lærere på Nesna og sykepleiere i Sandnessjøen.

Les også

– De utraderer Nesna med ett pennestrøk og tror tydeligvis at det ikke vil få konsekvenser

Ifølge fusjonsavtalen mellom UiN og HiNe står det bl.a. at nåværende studiesteder skal styrkes og bli mer betydningsfulle i deres regioner. I pkt. 4 om de grunnleggende forutsetninger for fusjonen, heter det at det fusjonerte universitetet skal bygges opp rundt eksisterende organisatoriske strukturer og infrastruktur for høyere utdanning i Nordland. Den fusjonerte institusjonen skal planlegges som et flercampusuniversitet, hvor dagens studiesteder videreføres som en del av det fusjonerte universitetet.

Les også

Ordføreren om nedleggelsen: – Det er ikke et universitet verdig

Det anmerkes også i avtalen følgende, sitat: «Med dette menes at universitetets satsing på Helgeland skal ta utgangspunkt i og videreutvikles, med utgangspunkt i UiNs og HiNes eksisterende fasiliteter (undervisnings- og kontorfasiliteter), bemanning og kompetanse». Vi anser det som nå har skjedd som et brudd på fusjonsavtalen, og tillater oss derfor å be statsråden om å få foretatt en juridisk vurdering om vedtaket som ble fattet den 26. juni i styret er å betrakte som et brudd på den inngåtte fusjonsavtalen.

Kommentarer til denne saken