Gå til sidens hovedinnhold

– Vi har gått tjenestevei. Vi har sendt bekymringsmelding, men har ikke fått svar. Nå føler vi at vi har vært med i et slag, og tapt

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag morgen ble utdanningsminister Iselin Nybø (V) møtt av bunadsgeriljaen i Sandnessjøen. Bakgrunnen er at Alstahaug, Vefsn og Rana Venstre har bedt om en redegjørelse i forbindelse med nedleggingen av Nesna og Sandnessjøen som studiesteder i Nord Universitet.

Det var mange bekymringer som Nybø fikk møte på sin reise på Helgeland. Bunadsgeriljaen, med Renate Nordnes i spissen, la ikke skjul på hvor stor skuffelsen er over vedtakene som er gjort. Geriljaen håpte på en gavepakke fra Nybø, men det fikk de ikke.

– Det er nedfelt i Norges lover at det er styret, som gjennomfører vedtakene. Jeg kan på ingen måte overprøve dem. Men jeg har forståelse for bekymringen, og jeg er her i dag for å lytte, og for å se på veien videre, sa hun.

En del av Norge

Det var en svært engasjert Renate Nordnes, som snakket svært direkte til utdanningsministeren. Nordnes jobber både på Nesna og ved Sandnessjøen videregående skole.

– Dersom vi tenker oss den regionen som vi nå har, med de behov som kommer i framtiden, så vil Helgeland få et økt behov for høyere utdanning. Det er de fleksible utdanningene som gjør at godt voksne kan omskolere seg, at familien som fikk barn tidlig, kan ta desentralisert høyere utdanning, og det må også være et tilbud til de ungdommene som aldri dro, og de som vi gjerne vil ha tilbake. Det må finnes andre løsninger enn bare Nord Universitet. De sparer 30 millioner på å legge ned Nesna, men så må du bygge ut i Bodø. Hva koster det, spurte Nordnes.

Videre ba hun utdanningsministeren om å ikke glemme at Helgeland også er en del av Norge.

– Derfor ber vi deg, kjære statsråd. Tenk over ditt ansvar, og sørg for at vi får gode utdanningsmuligheter. Når sykepleierutdanningen ble lagt ned over natten, så følte vi ikke dette som en fusjon, men som en amputasjon. Og vi har gått tjenestevei, og vi har sendt bekymringsmeldinger. Når vi ikke engang får et svar, så blir det sendt et signal. At vi har vært med i et slag og tapt. Så nå trenger vi hjelpen din. Når du reiser til Nesna i dag. Se på husene. Det bor folk der. Det blir født barn der. Barna har krav på gode lærere, og eldre har krav på et godt helsetilbud.

Håpet

Med seg på ferden videre fikk Nybø en goodiebag med lektyre fra Helgeland, men også et innrammet fotografi tatt av bunadsgeriljafotograf, Nina Haraldsø.

– Bildet er tatt på Herøy mot de Syv Søstre. På bildet ser du Solveig som er 20 år. Hun har et sterkt ønske, for å ikke si krav, om at vi på kysten, også i framtida skal ha de samme mulighetene som i dag. Slik at hun kan tørre å se for seg en framtid på vakre ytre Helgeland, sa Trine Bjørnvold Heggheim i Bunadsgeriljaen.

Kommentarer til denne saken