Gå til sidens hovedinnhold

– Vi skraper bare øverst av isfjellet. Vi vet at det er registrert flere barn under fattigdomsgrensen enn de som vi får hjelpe

Også i år vil de som ikke ha råd til å feire jul, få økonomisk hjelp. For sjette året på rad stiller Pass It On opp for familier som ikke vil få feire vanlig jul grunnet inntekstsfall. Nå frir organisasjonen til både innbyggere og næringsliv om i gi så det monner for å hjelpe de som nå trenger det.

I desember 2013 startet Eline Bergquist organisasjonen «Pass It On» som skulle hjelpe økonomiske vanskeligstilte med både mat og gaver, og dermed kunne gå inn i julefeiringen uten bekymringer. Behovet for støtte viste seg imidlertid å være svært stort, og siden 2013 har organisasjonen hjulpet flere hundre familier som ellers ikke ville hatt anledning til egen julefeiring.

Det er Rita Ingebrigtsen som de fire siste årene har drevet organisasjonen videre, og det er intet unntak i år.

– Vi gikk i gang med vår jobb samtidig som julegata ble hengt opp. Da satte vi ut vårt juletre på Ringo i Amfi, og her kan man finne de tradisjonelle hjertene der det står julegaveønskene til barn, ungdom og voksne som skal få hjelp hos oss i år. Folk kan hente seg en eller flere lapper, og kjøpe gaver som de legger under treet.

Stort behov

I starten satte Pass It On ut handlevogner på butikkene som ble samlet inn, og fordelte ut til familiene. Dette er det slutt på. Først og fremst fordi det var mye logistikk, men også fordi det noen ganger kom inn mye av en vare, og ingen av andre.

– De som trenger hjelp til jul må også kunne få en god førjulsfeiring. De får derfor gavekort slik at de kan handle inn det som de selv trenger. Vil de bake til jul så har de penger til det. Derfor har vi flyttet utleveringen vår fra 20 desember til 15.–16. desember slik at også de skal rekke å bli ferdig til jul.

I løpet av de seks årene som har gått siden Pass It On ble opprettet har Ingebrigtsen ikke sett at behovet reduseres.

- I fjor hjalp vi 119 personer, og her bruker vi å ligge på 35–40 familier. Allerede nå har vi 21 familier som har meldt seg, forteller hun, og fortsetter:

– Vi vet at det er veldig mange folk som sliter med økonomien, og det er rett og slett ikke bedre i år. Vi skraper bare øverst av isfjellet. Det er altfor mange som ikke ber om hjelp, og jeg vet at det finnes mange flere barn som er registrert at de lever under fattigdomsgrensen enn de som vi hjelper. Så det er en grunn til at vi står på.

Les også: I 2014 ble hun kalt engelen på Helgeland. Nå skal Eline hjelpe flere

Frister

Rita Ingebrigtsen håper nå på stort engasjement både blant private og bedrifter.

– Jeg håper virkelig at mange også i år velger å støtte oss via vipps eller kontonummer. Det er svært mange store og små som ikke kan feire jul dersom vi ikke hjelper dem. Fristen for å levere gaver er 14. desember, sier hun og fortsetter:

– Det er mange som melder seg selv, men mange blir også meldt inn av andre. Man skal aldri føle skam for å sende oss en melding. Vi er her for å hjelpe og vi har taushetsplikt.

For Rita Ingebrigtsen smaker juleribba litt bedre 24. desember, men sier at den travle logistikken rundt Pass It On har vært verdt stresset.

– Å sitte ved middagsbordet julaften er veldig spesielt for jeg kan danne meg et bilde av dem der jeg ser dem smile, og jeg håper de får en fin jul. Så ja, da smaker ribba veldig godt, smiler hun til iSandnessjøen.

Les også: Madelen (11) ga sparepengene sine til Pass it On: – Å hjelpe andre er den beste måten å bli glad selv

Ny primus motor

Det er imidlertid siste året hun står i bresjen for Pass It On i Sandnessjøen. Nå leveres stafettpinnen over til Aina Kristin Karlsen.

– Hun får i år opplæring av meg og Eline Bergquist, og det er kun vi tre som vet identitetene til de som får hjelp fra oss. Vi har taushetsplikt, og Aina vil ta over som leder fra neste år, sier hun.

Les også: Pass it on har hjulpet over 100 personer hvert år med mat og julegaver – nå trår nye koster til med nytt system

Les også

– I fjor hjalp vi 109 personer til en bedre jul. Av disse var det 40 familier som fikk hjelp. Likevel tror vi det er store mørketall

Kommentarer til denne saken