Gå til sidens hovedinnhold

Vil nå alle med lokal oppfinnelse for smittesporing: – Dine 30 sekunder er viktige

En lokal oppfinnelse kan sørge for en tilnærmet normal juletid om folk blir flinke til å skanne QR-koden og sprite hendene.

(Helgelendingen)

Flexboks i Mosjøen har utviklet en applikasjon som fungerer som en rask og effektiv smittesporer ved behov. Applikasjonen er enkel å bruke, og kan bli et meget nyttig verktøy i tiden framover.

– Det er viktig at vi får etablert dette før vi har fått smitte til Vefsn. Det er nå vi kan gjøre det, sier Fredrik Nicolaysen.

Gjennom et samarbeid med Helgelendingen ønsker han å nå ut til så mange som mulig. 28 bedrifter har foreløpig registrert seg på smittesporing.app, og er dermed med på prosjektet.

Plakat med QR-kode

– Bedriftene registreres på ei nettside. Så kan de printe ut en qr-plakat som henges i inngangen og ved kassen i butikken, sier Nicolaysen.

For bedriften tar jobben bare to minutter, og for de tre første månedene er det gratis. Alle kunder og ansatte som kommer innom kan så skanne qr-plakaten med mobilen sin når de for eksempel kommer inn i butikken for å handle.

– For kunder med smarttelefon er dette enkelt. De som har eldre telefoner må kanskje laste ned en qr-scanner, sier Nicolaysen.

Det nye budskapet er: Skann plakaten og sprit hendene før du går videre.

– Det tar liten tid for brukerne. Ta de 30 sekundene, for de er viktige, sier Trond Are Rasmussen.

Han mener denne løsningen er mye bedre enn å skrive seg på lister slik det gjøres flere steder i dag.

Kan bli brukt i hele landet

Helgelendingen er med på prosjektet for at informasjonen skal nå så mange som mulig de neste dagene.

– Dette er en dugnad. Det er viktig at vi gjør dette fort, og at kunder som får utfordringer får hjelp. Dette er et lite bidrag for å holde seg selv og andre friske, sier Ellen Strøm Brodtkorb.

Dess flere som bruker systemet, jo bedre vil det fungere.

– Om vi får 50–60 prosent av befolkningen her til å bruke dette så har vi kommet et stykke, sier Trond Are Rasmussen.

Men produktet har et potensial som er mye større.

– Jeg håper absolutt at qr-koden kan brukes i hele Norge. Vi mener at vårt produkt er det mest brukervennlige, sier Fredrik Nicolaysen.

Bruken av qr-kode blir stadig vanligere, og er ofte brukt i større byer.

– Qr-scanning er kommet for å bli, og det går fort å bruke når folk blir vant til det, sier Nicolaysen.

Ingen overvåking

Han kan berolige dem som er opptatt av personvernet. Den norske smitteappen som kom i vår sporet brukerne, men det gjør ikke denne.

– Denne applikasjonen er bygd i samråd med datatilsynet, så databehandling og personvern er 100 prosent. Brukerne blir bare registrert ved ankomst ved lokasjonen og det registreres bare navn og telefonnummer. Dataene blir oppbevart i 14 dager og kan kun hentes ut ved beskjed fra myndighetene, sier Nicolaysen.

Mosjøen har så langt sluppet billig unna koronaviruset, men dersom det kommer et utbrudd vil applikasjonen være til god hjelp for dem som driver smittesporing.

– Vi har vært heldige i Vefsn. Nabokommunen vår har hatt et skikkelig kjør i noen uker, og vi har sett hvor mange timer som smittevernteamet har brukt, sier Trond Are Rasmussen.

For å unngå en lockdown som i mars er applikasjonen viktig.

– Det er enkelt og viktig. Nå håper vi å nå ut til så mange som mulig, sier Fredrik Nicolaysen.

Les også

Hårete mål for nytt mosjøfirma: – Vi skal bli en ledende aktør i Nord-Norge

Kommentarer til denne saken